Producția de hidrocarburi a celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a scăzut anul trecut cu aproximativ 5%, de la o medie de 119 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) la una de 113 mii bep pe zi. În ultimul trimestru al anului, scăderea a fost și mai accentuată, de la 113,5 mii bep/zi la 110 mii bep/zi.
România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii, însă din motive pur comerciale se importă și se exportă cantități mici de gaz, de câteva milioane de mc, susține ministerul energiei în urma publicării de către Profit.ro a știrii privind volumul record al extragerilor de gaze din depozite, care va depăși marți nivelul din friguroasa iarnă 2016-2017.
Extragerile de gaze din depozite depășesc astăzi, pentru prima dată în această iarnă, volumele de gaze intrate în sistemul național din producția curentă, atingând un nivel record, de 27 milioane mc (aproape 290 GWh), peste precedentul record înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017, potrivit datelor Transgaz. și confirmând tendința de la începutul perioadei mai reci care a debutat în această săptămână.
O companie din România, Vixon Gas, cu acționar unic din Cipru și director general un cetățean din Republica Moldova, a fost în luna decembrie cel mai mare furnizor de gaz petrol lichefiat al Ucrainei, potrivit presei de specialitate de la Kiev.
Producția ridicată de energie hidro și eoliană, fiecare cu o medie orară de aproximativ 2500 de MW face ca România să fie una dintre cele mai ieftine piețe europene de energie la începutul perioadei mai reci care a început luni, 8 ianuarie.