ANAF a cerut direcțiilor subordonate, inclusiv direcției de mari contribuabili (DGAMC) și regionalei București, să efectueze o analiză a contribuabililor (firme și populație) cu datorii către bugetul de stat pentru a identifica "bunurile imobile care pot face obiectul dării în plată" și care se pretează pentru a fi utilizate ca sedii pentru Ministerul Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, etc), arată o circulară a Fiscului obținută de Profit.ro. Direcțiile ANAF trebuie să transmită analizele cu imobile până la data de 26 februarie.
România ar putea afla abia în iunie anul următor decizia în procesul deschis în Belgia de către furnizorul de vaccinuri anticovid Pfizer. Astăzi, la prezentarea în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, unde are loc procesul, a fost stabilit calendarul procedural pentru depunerea documentelor, în cinci etape, în perioada 20 iunie 2024 - 20 martie 2025, a anunțat Ministerul Finanțelor. Potrivit informațiilor Profit.ro, etapa de depunere de documente, va fi urmată de audieri, așteptate de către autorități în perioada aprilie-mai, în timpă ce verdictul ar putea veni în iunie 2025. Termenele pentru audieri și verdict nu au fost încă stabilite.
Începând cu data de la care au fost adoptate măsuri restrictive privind anumite produse originare din Ucraina (2 mai 2023), pe teritoriul României au fost puse în liberă circulație 99.094 tone cereale (grâu, porumb – inclusiv pentru însămânțare) având ca sursă Ucraina, a anunțat astăzi Autoritatea Vamală Română (AVR). În acest interval, însă, au tranzitat România 1,75 milioane de tone de grâu și porumb având ca țară de expediție Ucraina.
Guvernul a făcut în ianuarie plăți de câteva miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei, ceea ce a urcat deficitul la 0,5% din PIB, circa 8 miliarde de lei, comparativ cu 0,3% din PIB, 3,7 miliarde de lei, în ianuarie anul trecut, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației. Un nivel atât de ridicat al deficitului în ianuarie atrage atenția, însă faptul că acesta este determinat în bună măsură de cheltuieli punctuale și nu recurente, este relevant în evaluarea situației bugetului.
Beneficiarii de ajutor de stat afectați de creșterea Robor, sprijiniți printr-o schemă de ajutor de minimis de peste 86 milioane lei, a anunțat Ministerul Finanțelor. Un proiect de act normativ prevede insitituirea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, afectați de creșterea ROBOR. Schema de minimis, cu un buget de 86.560.000 lei, va finanța diferențele de dobândă care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanțare.