Primele două dintre cele 26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară au ajuns în România, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ministrul a anunțat din decembrie că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului 2024. Achiziția este finanțată cu bani de la buget și cu fonduri europene din PNRR.
Parlamentarii PNL au depus amendamente care scutesc, din nou, de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) indemnizațiile acordate pentru concedii medicale. Deși în spațiul public a fost anunțată ideea unor amendamente care să elimine "impozitarea cu 10%", în fapt amendamentele elimină contribuția la sănătate și se revine astfel la situația anterioară modificării decise de către Guvern la finalul anului trecut. Noua scutire ar întoarce, în fapt, introducerea CASS, adoptată de către guvernul PSD-PNL în decembrie. Impactul bugetar al propunerii de scutire de CASS a indemnizațiilor pentru concedii medicale ar reprezenta o pierdere de venit la bugetul statului de circa 600 de milioane de lei, impact calculat la nivelul unui întreg an, potrivit informațiilor primite de Profit.ro.
e-Factură a depășit astăzi 100 de milioane de facturi încărcate în acest sistem, însă doar ușor peste 25 de milioane sunt facturi transmise de la începutul acestui an, moment de la care a devenit obligatorie raportarea și a facturilor dintre firme (b2b - business to business). În timp ce contribuabilii se confruntă, încă, cu dificultăți la utilizare, iar Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), centrul IT al Finanțelor și al ANAF, încearcă să rezolve probleme și să aducă îmbunătățiri, Ministerul Finanțelor analizează, după cum a declarat pentru Profit.ro ministrul Marcel Boloș în ianuarie, o posibilă extindere a termenului până la care nu se sancționează cu amendă nerespectarea obligației de raportare și în e-Factură în perioada prevăzută.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care prevede că poate prelua, în baza unor decizii ale Guvernului, reprezentarea României în litigii internaționale. Obiectivul acestei modificări este ca Finanțele să reprezinte România în dosarul deschis în Belgia de către furnizorul de vaccinuri anticovid Pfizer, măsura fiind "absolut necesară prin raportare la semnalările primite din partea Ministerului Sănătății privind imposibilitatea acestuia de a gestiona dosarul internațional", arată Ministerul Finanțelor. Proiectul prevede și ca actuali, dar și foști oficiali ai statului, precum și oricare instituții solicitate, să sprijine demersul de apărare al României, prin participarea la discuțiile cu avocații sau prin furnizarea oricăror documente cerute.
Reorganizarea Ministerului Finanțelor și a instituțiilor din subordine, ca urmare a desființării posturilor vacante în administrația publică, decisă anul trecut de către Executiv prin asumarea răspunderii în Parlament, ar urma să se desfășoare în luna februarie, potrivit informațiilor primite de către Profit.ro de la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.