Finanțele promovează insistent programele de împrumut de la populație, Tezaur și Fidelis, segment pe care vede potențial de creștere și stabilitate mai ridicată la turbulențele financiare.
În urma discuțiilor reprezentanților Ministerului Finanțelor, ANAF și Autorității Vamale Române cu reprezentanți ai protestatarilor din agricultură și domeniul transportatorilor, Finanțele au propus mai multe soluții pentru rezolvarea problemelor, printre care schimbări la aplicarea legii prevenirii, simplificarea unor proceduri fiscale, precum și acordarea de scutire de la profitul reinvestit în ferme și domeniul transporturilor, au declarat pentru Profit.ro surse participante la discuții. De asemenea, protestatarii au avut și o serie de cerințe care nu au fost agreate, printre care scutiri fiscale pentru plata angajaților (prin diurne), scutiri de la plata accizelor la carburanți și alte facilități fiscale.
Autoritatea Vamală Română (AVR) s-ar putea muta într-un nou sediu, în timp ce pentru angajați ar urma să fie achiziționate uniforme și echipamente, potrivit unui anunța al ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care a declarat că are în vedere aceste măsuri pentru a asigura AVR condiții optime de desfășurare a activității. Ministrul a avut astăzi o întâlnire de lucru cu președintele Vămii, Ion Cupă, referitor la programul de venituri pentru 2024.
Peste 200 inspectori din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au desfășurat controale antifraudă în incinta unui mare complex comercial din județul Ilfov. Acțiunea de control s-a efectuat urmare analizelor de risc și activităților specifice DGAF pe linia combaterii activităților economice ilicite, având ca obiectiv verificarea documentelor de proveniență a bunurilor comercializate, precum și fiscalizarea veniturilor rezultate din activitățile desfășurate de către operatorii economici verificați, a anunțat ANAF.
Plafonul pentru emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, în cadrul programului Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" (Programul MTN), a fost majorat astăzi, de la 62 miliarde de euro, la 68 miliarde de euro, potrivit unei hotărâri a Guvernului. Pentru anul viitor, Finanțele estimează emisiuni de titluri de stat în cadrul MTN în valoare de 8,5-9,5 miliarde euro. Prin această decizie, statul și-ar asigura flexibilitate pentru a se împrumuta pe extern încă din ianuarie-februarie, relevă datele analizate de Profit.ro.