Șeful interimar pus la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), Marilena Năstase, a realizat planul lunar de 16 miliarde de lei, a anunțat, cu emoții, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o conferință de presă organizată pe tema eFactură. Năstase a devenit șef interimar după ce directorul DGAMC, cu post ocupat prin concurs, Ionuț Mișa, a fost mutat în perioada 4 decembrie - 31 decembrie, deci mai puțin de o lună. Tot în decembrie, ANAF per ansamblu și Vama și-au făcut, de asemenea, planul după o perioadă de mai multe luni cu încasări sub program, ceea ce indică, mai degrabă, o stabilizare în geneal a încasărilor. Ministrul a anunțat și că șeful interimar de la DGMAC va primi o diplomă de apreciere din partea sa și un buceht de flori. Boloș a anunțat că după Bobotează, îi va cere premierului schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă, fără să menționeze pe cine vrea să schimbe.
Guvernul a împrumutat în acest an o sumă record de 203 miliarde de lei, depășind astfel chiar și limita de 200 de miliarde de lei anunțată recent Profit Financial.forum de către Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor. Majorarea necesarului de finanțare la 200 de miliarde de lei este a doua astfel de acțiune din acest an. Inițial, programul de împrumuturi a fost anunțat la 160 miliarde de lei, nivel aferent unui deficit de 4,4% din PIB. Suma de 203 miliarde de lei include și un anumit nivel de împrumuturi luate mai din timp pentru necesarul din 2024, dar nu este clar cât.
Guvernul a adoptat astăzi un proiect de hotărâre pregătit de către Ministerul Finanțelor pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Codul fiscal. Schimbările vizează aspecte precum clarificarea modului de determinare a impozitului pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, prevederi referitoare la accizele nearmonizate pentru produsele destinate inhalării fără ardere, obligațiile privind determinarea cantității de zahăr în scop de TVA și de aplicare a accizei.
Autoritatea Vamală Română (AVR) a înregistrat venituri de 1,53 miliarde de lei în luna decembrie, ușor peste programul de 1,5 miliarde de lei stabilit pentru instituție, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Depășirea programului de încasări, chiar și cu o sumă mică, este importantă, întrucât vine după o perioadă în care Vama, similar cu ANAF, au colectat venituri sub plan, situație care a determinat Guvernul să majoreze ținta de deficit bugetar și să ia măsuri pentru controlul cheltuielilor.
Plafonul pentru emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, în cadrul programului Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" (Programul MTN), va crește de la 62 miliarde de euro, în prezent, la 68 miliarde de euro. Pentru anul viitor, Finanțele estimează emisiuni de titluri de stat în cadrul MTN în valoare de 8,5-9,5 miliarde euro. Prin această decizie, statul și-ar asigura flexibilitate pentru a se împrumuta pe extern încă din ianuarie-februarie.