După ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat decizia Gvernului de a permite acordarea tichetelor de masă sub formă de bani, acum Executivul, în urma unei întâlniri între premierul Ciolacu și ministrul Boloș, a stabilit că tichetele vor fi acordate în forma actuală, fără opțiunea de numerar. Comisioanele percepute însă de firmele care emit și gestionează tichetele vor fi reduse, o condiție solicitată anterior de premierul Ciolacu.
Cele aproximativ 200 de companii din subordinea Guvernului au distribuit pentru anul trecut angajatilor 195,4 milioane de lei ca participare la profit, conform datelor analizate de Profit.ro. Cele mai mari sume au fost acordate de companiile din sectorul energetic, unde și rezultatele sunt semnificative, dar și de societăți precum Romsilva sau Registrul Auto Român (RAR). Cheltuiala salarială pe angajat a fost la aceste companii în medie de aproape 8.200 de lei pe lună anul trecut.
Ministerul Finanțeor a reluat procedura pentru selecția a cinci membri în conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare, aceștia urmând să se alăture celor cinci membri deja selectați pentru Consiliul de supraveghere și Directorat.
Antifrauda a pornit o campanie de controale la nivel național împreună cu Inspecția Muncii, după proiectul pilot derulat anul trecut în București-Ilfov, urmând ca verificări să aibă loc la novel local în fiecare județ, a transmis Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) la solicitarea Profit.ro. Campania vizează prioritar munca nefiscalizată prin intermediul platformelor de transport alternativ, cum sunt Uber și Bolt, dar și activitățile de curierat la cerere cu produse alimentare în special, prin intermediul aplicațiilor mobile, cum sunt Tazz și Glovo, dar și din alte domenii, cum ar fi cel al firmelor de pază. Doar la firmele care lucrează cu aplicațiile de transport alternativ, analiza de risc derulată de Antifraudă indică zeci de mii de șoferi cu muncă nefiscalizată.
O parte dintre marile companii vor plăti impozit pe impozit, potrivit prevederilor din proiectul de lege cu modificări fiscale, publicat recent de către Ministerul Finanțelor. Astfel, la calculul cifrei de afaceri asupra căreia se va aplica impozitul de 1%, de achitat în cazul în care acesta este mai mare decât impozitul de 16% pe profit, nu se exclud sumele colectate de companii ca accize și pe care trebuie să le vireze la bugetul statului. Cum accizele sunt impozite indirecte pe consum, dacă Guvernul aplică impozitul de 1% și la accize, ar însemna în fapt impozitarea impozitelor în scopul acoperirii găurilor la bugetul statului.