Un număr mare de contravenții vor fi scoase de sub incidența Legii prevenirii, urmând a fi sancționate direct cu amenzi, fără ca autoritatea de control să solicite anterior conformarea și să dea un plan de remediere.
Guvernul german sprijină cu fonduri înființarea de IMM-uri în România și a contribuit astfel în ultimele trei decenii la crearea a zeci de mii de locuri de muncă, a declarat Paul Jurgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, la Maratonul Afacerilor Germane în România, organizat de PROFIT NEWS TV. Programul guvernamental al statului german este deschis etnicilor germani, dar și românilor, maghiarilor și altora, a spus Porr.
Bugetul a înregistrat un deficit, suma cu care cheltuielile depășesc veniturile, de 42,2 miliarde de lei, 2,65% din PIB, în primele opt luni din aces an. În perioada similară a anului trecut, deficitul a fost de 33 miliarde lei, 2,34% din PIB. Situația generală privind bugetul a fost anunțată de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, încă de pe 20 septembrie, înaintea termenului la care informațiile ar trebui să se publice, de 25 a lunii.
Cheltuielile din noiembrie și decembrie sunt, de obicei, cele mai mari din an pentru Guvern, acesta fiind perioada în care statul dă drumul banilor, ordonatorii de credite și primăriile se grăbesc să nu rămână bani necheltuiți, iar la buget ajung la plată facturi multe și pe sume mari. Guvernul speră să țină deficitul (diferența dintre venituri și cheltuieli) din ultimele două luni ale anului, noiembrie și decembrie, la 1,5% din PIB, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și țintește un deficit de 5-5,5% din PIB pentru tot anul. Obiectivul de 1,5 pentru noiembrie și decembrie este unul destul de ambițios, având în vedere că Guvernul și-a asumat investiții foarte mari în acest an, multe dintre ele cu fonduri europene, unde nu-și permite să încetinească ritmul cheltuielilor.
Guvernul are în plan o rectificare bugetară după ce intră în vigoare legea cu măsurile fiscale, a transmis ministrul Finanțelor pentru Profit.ro. Aceasta ar fi prima rectificare bugetară din acest an, o situație neobișnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară și alta în toamnă. Pentru a putea aloca fonduri instituțiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătății, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță care prevede preluarea la Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor reprezentând 10% din creditele de angajament și creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligați, conform legii, să le păstreze.