Guvernul se așteaptă să încaseze de la sectorul bancar suma de 336 milioane de lei ca urmare a introducerii impozitului pe cifra de afaceri, a declarat, într-o conferință de presă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ministrul a declarat că șeful unei bănci i-a spus în urmă cu câteva zile că ar fi putut plăti chiar și 3% pe cifra de afaceri, fără să explice de ce nu a dat curs propunerii generoase a respectivului președinte de instituție bancară.
Deficitul bugetar a ajuns la final de august, pentru primele opt luni din an, la 2,66% din PIB, 42,53 miliarde de lei, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la finalul unei ședințe de Guvern în care a fost discutat în primă lectură proiectul de lege cu măsuri fiscale, reduceri de cheltuieli în sectorul bugetar și măsuri de combatere a evaziunii.
Antifrauda a derulat în doar două luni verificări la aproape 700 de contribuabili pentru a verifica dacă aceștia au aplicat de la 1 ianuarie TVA de 19% la preparatele pe bază de cafea, ceai sau cacao. În urma controalelor, au fost aplicate sancțiuni și confiscări de 1,1 milioane de lei și au fost identificate implicații fiscale de 19,4 milioane de lei, potrivit unui răspuns tranmis Profit.ro de către direcția Antifraudă. Directorul Antifraudă, Teodor Georgescu, a transmis firmelor să încerce să-și regleze această situația din proprie inițiativă, având în vedere numărul mare de verificări.
Coaliția de guvernare a adus câteva modificări semnificative proiectului vizând măsuri fiscale, așteptat să fie publicat în scurt timp. Astfel, pe lângă eliminarea restricției referitoare la rentabilitatea microîntreprinderilor, a fost schimbată și măsura care viza introducerea a doar două plafoane, de 6 și 60 de salarii pentru contribuția la sănătate a activităților independente, au declarat surse pentru Profit.ro. De asemenea, a fost simplificat impozitul pe cifra de afaceri, în timp ce impozitul pe mașinile scumpe a fost extins la mijloace de transport, pentru a acoperi, de exemplu, și iahturi și, posibil, chiar avioane private.
ANAF a scos la vânzare un teren de 5.000 de metri pătrați, din București, aparținând fostului politician și ministru Elenei Udrea. Terenul este situat în zona lacului Straulesti, similar cu câteva loturi mai mici de teren pe care ANAF încercat în mai multe rânduri să le vândă, prima tentativă fiind în octombrie 2022, anunțată la momentul respectiv de Profit.ro. Dacă terenurile pe care Fiscul încerca să le vândă anterior au avut un preț inițial de pornire de aproape 800.000 de euro (cu TVA), lotul de 5.000 de metri pătrați scos acum la vânzare este evaluate la aproape 2 milioane de euro (9 milioane de lei, inclusiv TVA), sumă care ar fi suficientă pentru a acoperi prejudiciul care ar trebui recuperat de la fostul politician, potrivit unor calcule ale ANAF.