Lipsa de preocupare reală a guvernanților, în pofida invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, se vede și în alocarea de cheltuieli militare ca pondere în PIB
Contribuția României la bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2025 este estimată la 17,89 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), în creștere cu 21% față de anul 2024. În cadrul acestei sume, 64,7 milioane de lei (13 milioane euro) reprezintă contribuția voluntară suplimentară a României la un instrument de sprijin al UE pentru Ucraina, prin care țările membre acoperă costurile cu dobânzile pentru un împrumut acordat de UE Ucrainei în 2023.
Direcția generalã antifraudã fiscalã (DGAF), din cadrul ANAF, a demarat verificãri ce vizeazã tranzacții cu autovehicule de lux achiziționate din Uniunea Europeanã. Într-o primã etapã au fost selectate 30 de persoane fizice care au achiziționat autovehicule în valoare totalã de 2 milioane de euro, respectiv de valori mai mari de 50.000 de euro fiecare. Acțiunea va continua în perioada urmãtoare, fiind selectate peste 200 de persoane fizice.
Inspectorii Direcției generale antifraudã fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au finalizat în luna februarie verificãrile la un agent economic din județul Timiș, având ca obiect de activitate colectarea și comercializarea de metale neferoase. Ca urmare a abaterilor de la legislația fiscală în ce privește colectarea și vânzarea ulterioară a circa 420.000 de kg de aliaje, inspectorii antifraudã au calculat un prejudiciu de 21 milioane lei și au sesizat organele de urmărire penală.
Firmele vor putea emite mai ușor obligațiuni, prin delegarea aprobării acestei decizii către consiliul de administrație sau directorat, însă doar în condițiile în care obligațiunile emise nu sunt convertibile în acțiuni, iar valoarea emisiunii pentru care se face delegarea reprezintă cel mult 25% din valoarea activelor nete, prevede un prioiect de lege pregătit de MInisterul Finanțelor pentru modificarea mai multor acte normative vizând instrumente financiare și piața de capital.