Ministerul Finanțelor propune alocarea, pentru anul 2025, a unui plafon de garantare de 500 milioane de lei în vederea emiterii de garanții în cadrul programului „Noua Casă”, prin care Guvernul susține achizițiile de locuințe, în anumite condiții, prin credite ipotecare. De asemenea, Guvernul pregătește și o modificare în procesul celor executați pentru neplata creditului Noua Casă, având în vedere că tot mai multe dosare de executare sunt refuzate de ANAF pentru că debitorii nu confirmă primirea înscrisului în care este prevăzută creanța bugetară. Astfel, Guvernul propune ca, în cazurile în care debitorul nu confirmă primirea înscrisului, notificarea să fie considerată efectuată prin publicarea înscrisului la sediul și pe pagina online a FNGCIMM.
Guvernul a amânat din nou, de data asta până la 1 iulie, operaționalizarea structurilor județene ale direcției Antifraudă a ANAF. Acesta este al treilea termen stabilit de Guvern pentru activarea structurilor județene, după ce termenul decis inițial, de 1 ianuarie, a fost amânat pentru 1 martie, iar acum pentru 1 iulie.
Ministerul Finanțelor contează în acest an pe încasarea de către România a două tranșe din PNRR, în total circa 3 miliarde de euro (este luată în calcul doar componenta de împrumut a cererilor de plată), volumul total al împrumuturilor din sursă externă fiind estimat la 16-17 miliarde de euro. Suma care va fi obținută efctiv din PNRR va depinde de modul în care Guvernul îndeplinește jaloanele din cererile de plată, dar și de reorganizarea celor cinci cereri de plată rămase (4-8) în doar trei (4-6), având în vedere că trei este numărul maxim de cereri care mai pot fi depuse până la încheierea PNRR în august 2026.
Ministerul Agriculturii - 0%, Ministerul Energiei - 4,56%, Ministerul Mediului - 6,99% și Ministerul Sănătății - 11,64% au înregistrat cel mai mic progres financiar dintre coordonatorii de reforme și investiții din PNRR, relevă un document guvernamental aflat în posesia Profit.ro. În ce privește progresul financiar PNRR înregistrat în implementarea investițiilor asumate prin PNRR, media este de 19,86%. În document, Ministerul Investițiilor (MIPE) atrage atenția asupra gradului redus de implementare a PNRR și atrage atenția că România va mai avea timp să depună doar trei cereri de plată (față de șase programat inițial) până la încheierea PNRR. MIPE va încerca devansarea în cadrul cererii de plată 4 a unui număr cât mai mare de ținte și jaloane.
Deficitul bugetar s-a situat în ianuarie la 11 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB, față de deficitul de 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, aferent lunii ianuarie 2024, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Profit.ro a scris la începutul acestei săptămâni despre nivelul ridicat al deficitului din ianuarie. Ținta pentru întreg anul este pentru un deficit în termeni cash de 7,04% din PIB, 134,6 miliarde lei. De remarcat, veniturile statului au scăzut în ianuarie cu 1,4%, în timp ce cheltuielile sunt pe creștere cu 4,5%, deși Guvernul nu a avut buget în prima lună a anului, iar o parte semnificativă a cheltuielilor a fost plafonată la media lunară de anul trecut.