Statul a terminat anul trecut cu un număr al posturilor ocupate în sectorul public de 1.278.688, cu o scădere surpriză, de 1.315 posturi, în decembrie față de luna noiembrie, potrivit datelor analizate de Profit.ro. În acest context, creșterea numărului de bugetari în ultimele șase luni ale anului (decembrie față de iunie 2022), perioadă în care angajările au fost înghețate de către Guvern, este de 8.976, arată calculele Profit.ro. Guvernul a înghețat angajările din iulie, dar cu excepții, de unde rezultă și acest număr mare de posturi ocupate în plus.
Parlamentul a adoptat din nou, cu vot final, o lege care are scopul de rezolva problemele fiscale generate de tichetele cadou acordate de firme altor persoane decât angajaților proprii. Legea a trecut de Parlament și anul trecut, dar a fost retrimisă legislativului de către președintele Klaus Iohannis, pentru a remedia o serie de neclarități. Solicitările președinției au fost prinse în noua variantă a legii. Începând cu anul 2019 au fost demarate numeroase controale ale ANAF, Antifrauda și Inspecția Fiscală, având ca obiect modalitatea de impozitare a iacestor tichete cadou acordate angajaților altor companii, iar concluzia acestora a fost că respectivele tichete ar trebui sa fie tratate drept venituri salariale, chiar în condițiile în care nu există o relație contractuală de muncă între emitentul tichetelor și beneficiarul lor, și nu drept venituri din alte surse. În urma controalelor au fost impuse sume de plată, în timp ce companii care nu au fost controlate ar putea ajunge, de asemenea, în această situație.
Împrumuturile record ale statului din ianuarie urcă datoria publică în jurul pragului de 700 de miliarde de lei, posibil chiar ușor peste acest nivel, relevă datele analizate de Profit.ro. În ultimii ani, statul a împrumutat sume mari pentru a-și acoperi deficitul bugetar (diferența dintre venituri și cheltuieli), iar datoria publică a urcat de peste două ori comparativ cu anul 2018, când se situa la 330,5 miliarde de lei. Guvernul a început 2023 cu împrumuturi record, de peste 55 de miliarde de lei.
MInisterul Finanțelor a pregătit un proiect de lege care aduce o serie de clarificări legislației naționale, ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene de corectare a transpunerii unei directive europene vizând fraude transfrontaliere cu TVA în care este prejudiciat bugetul Uniunii. Potrivit directivei, constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10 milioane de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene.
Platforma de tip Big Data, care va permite ANAF să analizeze cu precizie și în timp util volume mari de date, ar putea costa peste 100 de milioane de lei potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Fără TVA, prețul indicativ, rezultat în urma consultării potențialilor furnizori, s-a situat la 105 milioane de lei, iar cu TVA ar ajunge la 125 milioane lei. Dezvoltarea platformei este coordonată de Ministerul Finanțelor, instituție în subordinea căreia se află ANAF.