Platforma de tip Big Data, care va permite ANAF să analizeze cu precizie și în timp util volume mari de date, ar putea costa peste 100 de milioane de lei potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Fără TVA, prețul indicativ, rezultat în urma consultării potențialilor furnizori, s-a situat la 105 milioane de lei, iar cu TVA ar ajunge la 125 milioane lei. Dezvoltarea platformei este coordonată de Ministerul Finanțelor, instituție în subordinea căreia se află ANAF.
Guvernul a împrumutat o sumă record în luna ianuarie, de 55,3 miliarde lei (11,24 miliarde de euro), de la investitori, de pe piața externă și de pe cea internă, precum și de la populație. Precedentul record, stabilit anul trecut, tot în ianuarie, a fost de 28,87 miliarde lei. Suma de 55,3 miliarde lei reprezintă ușor peste o treime din ceea ce Ministerul Finanțelor a anunțat ca necesar de finanțare pentru întreg anul în curs, respectiv 160 miliarde de lei.
Inspectoratul Teritorial de Muncă București, cel mai mare inspectorat din țară, nu va mai accepta, din 15 februarie, transmiterea informațiilor prin e-mail, ci va chema specialiștii în resurse umane la ghișeu pentru operațiunile de preluare a Registrului general de evidență a salariaților și eliberarea parolei de acces. ITM București devine astfel al optulea inspectorat care nu acceptă documentele prin e-mail, în contextul unui vid legislativ ce trebuie rezolvat de către autorități, atrage atenția Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii (UNELM).
Comisia Europeană a transmis Ministerului Finanțelor un prim răspuns la întrebările formulate de partea română referitor la aplicarea taxei de solidaritate, demers anunțat de Profit.ro și confirmat de către ministrul Finanțelor. La prima dintre cele trei întrebări adresate de către Ministerul Finanțelor, Comisia Europeană a răspuns că pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a regulamentului UE, iar "statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă". Asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, a treia întrebare, discuțiile vor continua, după ce Comisia a cerut informații suplimentare, relevă documentul aflat în posesia Profit.ro.
Aparatul bugetar reprezintă una dintre principalele cheltuieli ale bugetului colectat de la populație prin taxe, astfel că numărul acestora ar trebui să fie unul cât mai redus, dar optim pentru a asigura buna funcționare a serviciilor publice. Din datele Guvernului se observă că statul are deficite mari de angajați tocmai acolo unde ar trebui să ofere principalele servicii cetățenilor - educație, sănătate și siguranță.