Guvernul a împrumutat 2 miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni în euro, al doilea împrumut luat de pe piețele externe în această lună. Prin vânzarea de obligațiuni scadente în septembrie 2026, statul a atras 600 de milioane de euro, iar prin vânzarea de titluri cu plata în septembrie 2029 alte 1,4 miliarde de euro. Este a doua ieșire pe extern din această lună, după ce a împrumutat chiar la început de ianuarie suma de 4 miliarde de dolari, un record, în contextul în care are un necesar ridicat de finanțare în acest an și încearcă să profite de condițiile din piață pentru a se finanța, relevă date analizate de Profit.ro.
Guvernul a terminat anul trecut cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei, 5,68% din PIB, după ce în luna decembrie a consemnat cheltuieli foarte ridicate, cu 22,3 miliarde de lei mai ridicate decât veniturile. Cheltuielile mari din luna decembrie sunt o practică obișnuită a autorităților și le oferă o anumită flexibilitate în a ține deficitul, exprimat în termeni cash, în limitele asumate. Cu datele anunțate acum de Ministerul Finanțelor, Guvernul s-a încadrat în ținta stabilită, 5,74% din PIB pentru anul 2022.
Guvernul a ieșit astăzi pe piețele externe să se împrumute prin redeschiderea a două emisiuni de obligațiuni în euro scadente în septembrie 2026 și septembrie 2029. Este a doua ieșire pe extern din această lună, după ce a împrumutat chiar la început de ianuarie suma de 4 miliarde de dolari, un record, în contextul în care are un necesar ridicat de finanțare în acest an și încearcă să profite de condițiile din piață pentru a se finanța.
Programul ANAF destinat persoanelor fizice cu averi mari ar trebui îmbunătățit, iar printre măsurile de modernizare care ar duce la creșterea încasărilor sunt schimbarea legislației, astfel încât persoanele fizice cu averi mari să fie mai bine definite din perspectivă fiscală, creșterea capacității ANAF de colectare și de analiză a datelor, dar și elaborarea unui plan de comunicare și a unei strategii media, dedicate celor cu averi mari, potrivit recomandărilor formulate de către FMI Fiscului, în urma unei misiuni de asistență tehnică.
Declarația 112, prin care sunt transmise către ANAF informațiile privind salariile, inclusiv impozit și contribuția la pensie și sănătate, va avea o nouă variantă, adaptată pentru declararea veniturilor începând cu luna ianuarie a acestui an, potrivit unui proiect de ordin comun al șefilor ANAF, Casei Naționale de Pensii Publice, Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate și Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Noua formă a declarației ține cont de modificările legislative, printre care și prevederea referitoare la acordarea sumei de 200 de lei pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.