România a ieșit astăzi pe piețele internaționale să se împrumute în dolari, prin vânzarea de obligațiuni cu scadență peste 5, 10 și 30 de ani, relevă datele analizate de Profit.ro.
Guvernul va avea un început de an liniștit în ce privește plata datoriilor, cu sume mici la început de an, prima scadență majoră fiind în aprilie, când trebuie să achite 10,85 miliarde de lei pentru o emisiune de obligațiuni lansată în 2013, dar pe care Ministerul Finanțelor a redeschis-o repetat pentru a lua noi împrumuturi în ultimii ani. Alte vârfuri de plată sunt și în iunie, peste 11 miliarde de lei, septembrie cu 11 miliarde de lei, octombrie cu 11,5 miliarde de lei și decembrie cu 11 miliarde de lei, sumă care include în principal un împrumut de 2,2 miliarde de euro luat în 2018 de pe piața internă.
Compania aeriană low-cost Blue Air figurează în evidențele ANAF cu obligații de plată în sumă totală de 402,52 milioane lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Din această sumă, 336 de milioane de lei sunt obligații de plată rezultate din ajutorul de stat acordat companiei în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus. Pentru recuperarea de sume restante la bugetul de stat, ANAF pin direcția de administrare a marilor contribuabili, a pus sechestru pe 6 aeronave, a înființat popriri asupra disponibilităților bănești, precum și adrese de înființare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terți.
Anul 2023 începe cu implementarea unui număr mare de modificări fiscale, de la microîntreprinderi la activități independente și TVA, cele mai importante fiind cele introduse prin ordonanța 16 (și legea de aprobare), ordonanță care a devenit vedeta schimbărilor fiscale din ultimii ani. În timp ce OG16 a adus creșteri de povară fiscală pentru multe categorii de venituri cu regimuri de taxare mai avantajoasă, schimbări care au fost adoptate ca urmare a angajamentelor asumate de România prin PNRR, guvernanții promit că în 2023 nu vor urma noi majorări de taxe.
Necesarul brut de finanțare pentru anul următor, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi, conform datelor analizate de Profit.ro. Este avută în vedere și posibilitatea unor emisiuni de tip Samurai (pe piața internă din Japonia) sau obligațiuni verzi, informație prezentată la mijlocul lunii decembrie de Profit.ro.