ANAF a scos la vânzare 200 de vagoane ale CFR Marfă, companie de stat cu o situație financiară precară, cu datorii mari către bugetul statului. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, CFR Marfă avea în 2018 circa 30.000 de vagoane, din care doar o treime erau în exploatare, active, cu revizii la zi. Restul erau în conservare sau cu reviziile expirate. Potrivit informațiilor Profit.ro, vagoanele scoase la vânzare de ANAF nu sunt dintre cele aflate în exploatare, iar suma obținută ar urma să meargă către stingerea datoriilor pe care societatea de stat CFR Infrastructură.
ANAF a pregătit un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de acordare a eșalonării la plată, în formă simplificată, mecanism introdus inițial pentru a ajuta firmele să plătească obligațiile fiscale amânate în 2020 în contextul pandemiei. Guvernul a decis să permanentizeze acest instrument, având în vedere că a fost una dintre cele mai accesate facilități fiscale, precum și faptul că prin această facilitate fiscală se asigură lichiditățile financiare necesare continuării activității contribuabililor care temporar se află în dificultate financiară. Măsura are ca scop creșterea gradului de colectare a creanțelor bugetare prin stimularea conformării voluntare.
La companiile din categoria contribuabililor mici și mijlocii, care au ca termen limită data de 30 noiembrie, situația nu arată deloc bine. ANAF a declanșat deja controale Antifraudă pe case de marcat.
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect care prevede procedura de utilizare și funcționare a sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, precum și de primire și descărcare a facturii electronice de către destinatarii facturii electronice emise în relația B2G în sistemul național privind factura electronică. Acest ordin face parte din seria de acte normative pregătite de autorități pentru introducerea sistemului e-Factură.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte pentru aprobarea procedurii privind organizarea și înscrierea în cadrul registrului RO e-Factura, precum și a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului (084) ”Cerere privind înregistrarea în Registrul RO efactura/renunțare la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura”. Totodată, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea specificațiilor tehnice și de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice - RO_CIUS - și regulile operaționale specifice aplicabile la nivel național.