Eliminarea excepțiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaților din IT și construcții, ar trebui discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, a declarat ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Trebuie analizată cu atenție situația contribuției de 10% la sănătate pe care o plătesc persoanele cu salarii mari și care nu beneficiază de ceva în plus față de cei care au salarii mici. Ministrul nu a precizat dacă analiza i-ar viza și pe cei care obțin venituri mari, dar de altă categorie decât salariile, și se pot asigura la sănătate achitând o contribuție calculată la nivelul salariului minim pe economie.
România are nevoie de un guvern cu puteri depline care să poată pregăti bugetul pentru anul următor și să semneze decizii precum majorarea pensiilor sau înghețarea amenzilor, atenționează ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, secretar general al PNL, în emisiunea Ora de Profit.ro.
Tranzacțiile cu proprietăți, clădiri și terenuri vor fi impozitate cel puțin la valoarea minimă prevăzută prin studiile de piață pe care le realizează camerele notarilor publici, dacă valoarea din contractul prin care este efectuat transferul proprietății este mai redusă decât nivelul din studiile de piață, prevede un amendament introdus în Parlament la un proiect de lege de către Comisia de buget a Senatului. Totodată, ase va renunța la practica actuală cam în cazul în care valoarea tranzacției se situează sub nivelul minim prevăzut în studiile organizațiilor notarilor, să fie notificată ANAF.
Inspectorii ANAF care refac o inspecție ca urmare a deciziei de desființare cu reverificare a unui act fiscal de către direcția de soluționare a contestațiilor, nu pot viza în cadrul acestui al doilea control alte elemente, situații de fapt, spețe, contracte, tranzacții, etc, decât cele care au fost identificate în prima inspecție fiscală, a declarat Alin Ghiurca, director general al Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul ANAF, la Webinarul "Radiografia Contestațiilor Fiscale - EY în dialog cu ANAF", găzduit de Profit.ro. De asemenea, actul fiscal trebuie refăcut în perioada prevăzută în Codul de procedură, chiar dacă nu sunt prevăzute sancțiuni pentru cazurile în care se depășește termenul. "În practică, din ce am constatat noi, se cam depășește. Încercăm să explicăm organelor de inspecție fiscală că este în interesul lor să respecte aceste termene."
Consultanții, avocații sau alți reprezentanți ai firmelor care susțin la ANAF oral contestația depusă și-ar spori șansele de succes dacă ar sintetiza și ar puncta aspectele importante, astfel încât să se asigure de o înțelegere cât mai bună a subiectului de către interlocutorul de la ANAF, în loc să reia și să reproducă din nou cele scrise în contestație sau să intre în unele detalii tehnice care nu ajută la clarificarea situației, a declarat Alin Ghiurca, director general al Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul ANAF, la Webinarul "Radiografia Contestațiilor Fiscale - EY în dialog cu ANAF", găzduit de Profit.ro.