Împrumuturile Guvernului în perioada noiembrie 2019 - octombrie 2021, cei doi ani în care în fruntea guvernului, minoritar în Parlament sau în formulă de coaliție, s-a aflat PNL, au ajuns la aproape 282 miliarde de lei (57 miliarde de euro), potrivit calculelor Profit.ro pe baza unui document al Ministerului Finanțelor. Cea mai mare parte a acestei sume a fost destinată acoperirii deficitelor bugetare foarte mari, ceea ce înseamnă că este datorie nouă, care mărește datoria publică, în timp ce o parte mai mică a fost folosită pentru rostogolirea datoriei vechi ajunse la scadență. Precendenta guvernare, PSD, a împrumutat în doi ani și zece luni 196 miliarde de lei (aproape 40 miliarde de euro), dar într-o perioadă de creștere economică și fără o criză cum este cea cauzată de pandemia de coronavirus.
ANAF pregătește restricții stricte în ce privește accesul contribuabililor în unitățile Fiscului începând de luni, în linie cu noile reglementări adoptate de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus. În unitățile ANAF vor mai putea intra persoanele vaccinate, cele care au trecut prin boală cu cel mult șase luni în urmă, dar și cele care prezintă rezultatul negativ al unui test. Un document intern al ANAF, obținut de Profit.ro, prezintă, însă, și informații suplimentare privind organizarea de servicii în situații de urgență (ex: certificat de atestare fiscală, declarații, etc) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-Cov-2. În aceste cazuri, șefii din teritoriu ai ANAF trebuie să aibă în vedere măsuri de organizare a activității în mediul online, în spații deschise sau organizarea de ghișee în exteriorul clădirilor, acolo unde acest lucru este posibil sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a raspândirii virusului (număr limitat de persoane, asigurarea distanțării sociale, măsuri de protecție).
ANAF, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, va desfășura acțiuni de monitorizare a comportamentului financiar-fiscal al operatorilor economici din domeniul energetic, a anunțat Ministerul Finanțelor. Autoritățile nu au indicii privind posibile acțiuni de fraudă fiscală la companiile din domeniu, iar acțiunile Antifraudei au ca scop strângerea de informații pe care le va furniza și altor instituții, cu scopul menținerii unui mediu concurențial corespunzător, a declarat, contactat de Profit.ro, ministrul Finanțelor, Dan Vâlceanu.
România rămâne în criză politică, acompaniată puternic de cea declanșată de pandemia de coronavirus care a poziționat țara în topul Europei ca număr de infectări. Dacian Cioloș a eșuat, previzibil, să își instaleze Guvernul, iar statul rămâne pradă unui joc politic, la acest moment fără o perspectivă clară.
ANAF desfășoară în prezent o operațiune de inspecție fiscală la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Inspecția ANAF la City Insurance are loc în contextul în care pe ASF a decis, pe 17 septembrie, retragerea autorizației de funcționare și a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societății. La circa o săptămână de la momentul respectiv, premierul Florin Cîțu a anunțat că a cerut să i se comunice ce controale au derulat ASF și ANAF la City în ultimii ani.