Consultanții, avocații sau alți reprezentanți ai firmelor care susțin la ANAF oral contestația depusă și-ar spori șansele de succes dacă ar sintetiza și ar puncta aspectele importante, astfel încât să se asigure de o înțelegere cât mai bună a subiectului de către interlocutorul de la ANAF, în loc să reia și să reproducă din nou cele scrise în contestație sau să intre în unele detalii tehnice care nu ajută la clarificarea situației, a declarat Alin Ghiurca, director general al Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul ANAF, la Webinarul "Radiografia Contestațiilor Fiscale - EY în dialog cu ANAF", găzduit de Profit.ro.
Discuțiile recente dintre mediul de afaceri și reprezentanți ai autorităților, ANAF și Ministerul Fiananțelor, în ce privește regimul fiscal al tichetelor cadou conduc spre necesitatea unei soluții politice, posibil o amnistie pentru anii trecuți și clarificarea legislației astfel încât să poată fi aplicată în continuare de către companii fără riscuri, similar cu abordarea pe care autoritățile au inițiat-o în cazul similar al tratamentului fiscal referitor la diurnele transportatorilor, a declarat Stela Andrei, Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale din cadrul EY la Webinarul "Radiografia Contestațiilor Fiscale - EY în dialog cu ANAF", găzduit de Profit.ro. ANAF are deja de câțiva ani o campanie de controale vizând tichetele cadou, însă direcția de soluționare a contestațiilor nu a luat încă nicio decizie asupra contestațiilor formulate de firme, a afirmat șeful direcției de soluționare a contestațiilor din ANAF, Alin Ghiurca, asigurând, însă, că au loc consultări, astfel încât ANAF să se poată asigira că are o abordare unitară în această speță.
Contestarea deciziilor prin care ANAF stabilește sume suplimentare de plată este un mecanism eficient, în 2020 un procentaj de aproximativ 15% dintre aceste acte fiind desființate de către direcțiile de soluționare a contestațiilor din cadrul Fiscului, a declarat Emanuel Băncilă, Partener, Coordonatorul practicii de litigii și controverse fiscale, Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL. În prima jumătate a acestui an, deciziile favorabile contribuabililor au ajuns la 21%, aproximativ dublu față de anii din perioada 2016-2019. La acestea, se adaugă și cazurile câștigate ulterior în instanță. Companiile se pregătesc mai bine în relația cu ANAF, mai ales în privința inspecțiilor fiscale, o parte importantă a contestațiilor, afirmă Băncilă, în timp ce, potrivit șefului direcției de soluționare a contestațiilor din ANAF, Alin Ghiurca, la nivelul instituției se încearcă diminuarea numărului contestațiilor prin pregătirea profesională a inspectorilor, dar și prin informarea contribuabililor pentru a avea comportamene fiscale cât mai corecte.
ANAF va actualiza lista marilor contribuabili, administrați fiscal de o structură specială a Fiscului, Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC). Din listă vor fi excluse unele categorii de contribuabili, de exemplu cei declarați inactivi. De asemenea, sunt modificate și criteriile de selecție a companiilor care vor fi administrate de DGAMC.
Guvernul ar trebui să împrumute până la finalul anului 3,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe. Statul a rămas în urmă cu împrumuturile, suma atrasă, de pe intern și extern fiind la final de septembrie la 89 miliarde de lei, în contextul în care necesarul brut de finanțare este pentru acest an de 135 miliarde de lei. În ultimele trei luni ale acestui an, Guvernul ar trebui să contracteze încă 46 de miliarde de lei (circa 9 miliarde de euro), iar în această ecuație un împrumut extern de 3,5 miliarde de euro este foarte important. Important pentru dobânzile la care se împrumută statul este că toate cele trei mari agenții de rating au programate în octombrie evaluări ale ratingului suveran al României. Guvernul are, de la toate cele trei mari agenții, S&P, Moody's și Fitch, cel mai scăzut rating recomandat investitorilor, dar cu perspectivă negativă din partea Moody's și Fitch, respectiv stabilă de la S&P.