Direcția Generală a Vămilor (DGV) a inițiat, în colaborare cu Poliția, acțiuni pentru a-i identifica pe cei care vând tutun prin intermediul platformelor online, a anunțat Vama. De asemenea, instituția a notificat operatorii platformelor online să aibă în vedere restricționarea publicării/stergerea anunțurilor ce au ca subiect vânzarea de tutun tăiat/ mărunțit/ tocat prin intermediul platformelor de vânzări.
Deficitul bugetar pentru primele șapte luni a ajuns la 33,97 miliarde lei (2,89% din PIB), comparativ cu 49,68 miliarde de lei (4,71% din PIB), înregistrat la aceeași perioadă a anului 2020. După primele șase luni, deficitul se situa la 33,81 miliarde lei, astfel că execuția din luna iulie arată un deficit de numai 164 de milioane de lei. Evoluție pozitivă din primele șapte luni a fost determinată de creșterea veniturilor bugetare cu 1,38 puncte procentuale din PIB (an/an), influențată în principal de avansul încasărilor din TVA și fonduri europene precum și de reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,44 puncte procentuale din PIB în contextul reducerii dinamicii cheltuielilor de personal, potrivit Ministerului Finanțelor.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de hotărâre care ar urma să clarifice atribuțiile organului de inspecție economico-financiară și a structurii de specialitate din cadrul ministerului în soluționarea plângerii prealabile formulate împotriva actului administrativ emise de inspecția economico-financiară ca urmare a verificărilor efectuate la instituții publice.
Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, susține separarea Direcției Generale a Vămilor de ANAF într-o structură separată, conform proiectului aflat în Parlament la Camera Deputaților, unde așteaptă votul final după reluarea sesiunii parlamentare. Profit.ro a scris în iulie că proiectul de lege care prevede separarea Vămii de ANAF ca entitate distinctă în subordinea Ministerului Finanțelor, cu numele Autoritatea Vamală Română, a primit ultimul aviz necesar, cel al Comisiei de buget din Camera Deputaților, înainte să se îndrepte către votul final al Camerei și, astfel, adoptarea de către Parlament.
Mai mulți lideri ai PNL pregătesc un proiect de lege care ar trebui să rezolve, într-o bună măsură, problemele cauzate transportatorilor de către inspecțiile ANAF care vizează diurnele acordate șoferilor și reîncadrarea acestora ca venituri salariale, cu un grad ridicat de taxare. Inspecțiile ANAF vizează din urmă perioade de mai mulți ani și se sfârșesc cu impuneri pentru sume mari, care riscă să ducă spre faliment firmele din industria transportului de marfă, unul dintre cele mai competitive sectoare economice ale României în UE, cu o pondere importantă în balanța comercială și așa fragilă a României. Soluția gândită de parlamentarii PNL pentru a clarifica situația din trecut și pentru a pune capăt acțiunilor ANAF este o anulare a obligațiilor stabilite de către Fisc, returnarea sumelor acolo unde au fost plătite de contribuabili, precum și prevederea clară că ANAF nu mai poate reîncadra din urmă aceste sume.