ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care prevede adăugarea a zece noi jurisdicții, nouă țări și un teritoriu dependent al Țărilor de Jos (Olanda), pe lista statelor cu care face schimb automat de informații referitoare la dividende încasate, câștiguri de capital, orice alte venituri generate de activele deținute într-un cont financiar, orice sumă pentru care instituția financiară este debitor, inclusiv orice plăți de rambursare, precum și solduri ale conturilor. Țările UE nu sunt incluse în listă, dar România face schimb de informații cu acestea în baza unei directive, în timp ce în cazul SUA este încheiat un acord.
Talibanii au preluat în mare parte controlul Afganistanului după mulți ani de conflict cu guvernul susținut de o coaliție internațională, succesul acestora fiind posibil și datorită sistemului complex și eficient de generare de venituri, pe care se pare că l-au dezvoltat în pofida restricțiilor. Veniturile talibanilor s-au situat la 1,5-1,6 miliarde de dolari potrivit celor mai recente date disponibile, pentru o perioadă de 12 luni încheiată în martie 2020, deci anterior preluării controlului țării. Doar 10% din această sumă a provenit din ceea ce s-ar putea numi taxe, grosul banilor fiind generat prin extragerea de venituri din activități cum ar fi producția și traficul de opiu și heroină, exploatarea diverselor resurse minerale, afaceri, de exemplu cu piese auto, dar și finanțări primite de la simpatizanți din alte țări.
Ministerul Finanțelor a publicat vineri seara un proiect de modificare a Codului Fiscal care prevede schimbări importante, printre care abrogarea modificării privind deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor, care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul următor, simplificarea modului de calcul al impozitului pe clădiri în cazul clădirilor cu destinație mixtă (inclusiv economică) aflate în proprietatea persoanelor fizice.
Ministerul Finanțelor a publicat vineri seara un proiect de ordonanță de Guvern care aduce modificări importante Codului de procedură fiscală și aduc o serie de alte măsuri fiscale. Printre acestea, menționăm introducerea SAF-T în Codul de procedură fiscală, modificări în ce privește competența de administrare a creanțelor fiscale datorate de persoanele fizice care desfășoară o activitate economică sau o profesie liberă, introducerea obligativității înrolării în sistemul de comunicare electronică SPV cu un termen de tranziție care nu este specificat, permanentizarea facilității de eșalonare la plată în formă simplificată, introdusă în pandemie, stabilirea unui termen rezonabil de valabilitate a măsurii asigurătorii după data comunicării sesizării penale, precum și norme speciale pentru debitorii a căror activitate este restrânsă/închisă de către organele abilitate ale statului, urmând ca pe perioada în care activitatea este restrânsă/închisă de către organele abilitate ale statului condițiile de menținere a eșalonării la plată să fie suspendate, astfel încât firmele să nu piardă eșalonarea.
ANAF a derulat în ultima perioadă o serie de inspecții fiscale care vizează firmele de transport rutier, consecințele fiind în multe cazuri reîncadrarea ca venituri salariale a diurnelor acordate de aceștia angajaților. Întrucât inspecțiile ANAF vizează de obicei perioade mai lungi, sumele stabilite sunt mari, în unele cazuri putând duce chiar la colapsul firmei respective. La nivelul Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul ANAF au fost soluționate până cazuri în favoarea firmelor care au contestat sumele stabilite suplimentar de inspectori. Profit.ro publică o decizie, de 65 de pagini, de admitere a contestației unei firme, care include argumentele aduse de firmă, dar și concluziile comisiei.