Agenția de evaluare financiară Fitch va aștepta clarificarea actualei crize politice din România înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al țării, a declarat analistul Fitch pentru România, Federico Barriga Salazar. România are perspectivă negativă pentru calificativul "BBB-", cea mai de jos treaptă din categoria recomandată investitorilor, iar o retrogradare a ratingului ar conduce, probabil, la creșterea dobânzilor la care se împrumută Guvernul și chiar și unele dintre marile companii din România.
Euro ar urma să rămână sub pragul de 5 lei până la finalul acestui an, potrivit estimărilor grupurilor financiare consultate de Bloomberg. Pragul psihologic de 5 lei va fi probabil depășit în prima parte a anului următor. O parte dintre estimările analiștilor sunt chiar de săptămâna trecută, relativ recente, însă trebuie ținut cont și de evoluția rapidă a crizei politice guvernamentale de la București.
Sistemul e-Facturare va fi lansat pe 15 septembrie în teste, a anunțat astăzi premerul Florin Cîțu, urmând ca de la 1 octombrie să fie operațional pentru facturile emise în relația dintre firme și instituții de stat (B2G - business to government). O dezvoltare ulterioară a acestui sistem va viza și facturile emise între firme (B2B - business to business). Potrivit premierului, dezvoltarea sistemului eFactură va avea loc la finalul anului.
Guvernul a alocat, la rectificarea bugetară, după cum au declarat surse oficiale pentru Profit.ro, încă 87 de milioane lei Auorității Electorale Permanente ca subvenție pentru partidele politice, deși anterior liderii coaliției au arătat că vor tăia circa 100 milioane din această subvenție, pregătind și o formă a rectificării bugetare în acest sens.
Guvernul a adoptat rectificarea bugetară, care prevede majorarea deficitului bugetar, în termeni cash, cu 3,27 miliarde de lei, de la 80 de miliarde de lei cât a fost stabilit ca țintă la începutul anului. Printre alocările importante de bani, fondul de rezervă al Guvernului este majorat cu 1,895 miliarde lei, Ministerul Sănătății primește în plus 3,7 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării are alocați încă 2,4 miliarde de lei, iar Ministerul Educației 964 milioane lei. O reducere a fondurilor are loc la Ministerul Muncii, -2,78 miliarde lei, în contextul în care revenirea pieței muncii și a încasărilor aferente la buget a diminnuat necesarul de subvenționare de la bugetul de stat. Resurse în plus primesc și alte instituții, cum ar fi SRI și SIE, inclusiv pentru plata drepturilor salariale și a pensiilor. Rectificarea bugetară a fost adoptată astăzi de către Guvern în lipsa miniștrilor USR-Plus, care și-au dat demisia din Executiv.