Activitatea de control a ANAF a înregistrat un recul important în primele nouă luni ale acestui an, în contextul în care agenția si-a adaptat activitatea la restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Astfel, numărul verificărilor efectuate în cadrul activității de inspecție fiscală a coborât cu 20%, la aproape 26.800, în timp ce la Antifraudă reculul a fost semnificativ mai puternic, de 67%, la 12.725 controale. ANAF a dezvoltat pentru inspecție fiscală și antifraudă fiscală metode de lucru la distanță, având în vedere că lucrează cu circa 30% din personal de la birou, iar cu restul în regim de telemuncă.
ANAF a mutat sediul Administrației Fiscale pentru Contribuabili Nerezidenți din strada Dimitrie Gerota nr.13, Sector 2, București, unde se afla anterior, la o adresă noua, în Piața Presei Libere nr.1, Corp C3, etaj 3, Sector 1.
Măsurile introduse de autorități pentru susținerea firmelor și a populației în contextul crizei economice cauzate de combaterea pandemiei de coronavirus plasează România pe ultimul loc în UE și în rând cu state din Africa, America Centrală și Asia, relevă date analizate de Profit.ro. În cele mai multe țări din aceste regiuni, guvernele au făcut un efort de la buget mai mic de 2,5% din PIB pentru susținerea firmelor și a populației prin cheltuieli cum ar fi cele pentru sănătate sau prin amânări și scutiri de taxe. În funcție de aceste cheltuieli, România, cu un efort bugetar de 2,17% din PIB, este ultima în UE și pe poziția 114 dintre 191 de state analizate de Fondul Monetar Internațional (FMI). În cazul în care adăugăm și programele pentru susținerea lichidității în economie, România urcă pe locul 74, iar măsurile ajung la 5,38% din PIB.
Statul a înregistrat încasări din TVA de 58,6 miliarde de lei pentru primele nouă luni ale anului, cea mai recentă perioadă pentru care sunt disponibile date, în scădere cu numai 3,7% comparativ cu același interval de anul trecut. Începând de la mijlocul lunii martie, economia a fost afectată sever de măsurile luate pentru combaterea epidemiei de coronavirus, cu impact direct asupra veniturilor din TVA. Rambursările de TVA au fost subtanțial mai mari doar în primul trimestru, în luna martie, când Guvernul a achitat 7,15 miliarde de lei, cu 80% peste primele trei luni din 2019. Pentru primele nouă luni, restituirea de TVA se situează la 16,75 miliarde de lei, cu 24% mai mult raportat la aceeași perioadă a anului trecut.
Mediul de afaceri poate depune cereri pentru finanțare în cadrul unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor noi, care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă. În cadrul schemei sunt finanțate cheltuielile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de noi locuri de muncă. Se acordă sume sub formă de granturi, de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura costurilor salariale.