Numărul angajaților Ministerului Finanțelor a scăzut în perioada mandatului fostului ministru Florin Cîțu, în prezent premier, cu doar 24 de persoane, de la 1.544 salariați la 1.520 salariați, relevă date ale ministerului. Cîțu a susținut în mai multe rânduri că a derulat o restructurare a Ministerului Finanțelor și a ANAF, însă restructurarea a vizat în fapt doar desființarea de posturi neocupate.
Programul de guvernare al noului executiv, condus de Florin Cîțu, ar urma să prevadă noi măsuri pentru modernizarea și informatizarea ANAF, printre care conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic al ANAF, implementarea sistemului de facturare electronică, servicii electronice extinse prin portalul ANAF, reducerea și simplificarea numărului de formulare și declarații, acordarea de facilități fiscale la plata obligațiilor fiscale pentru bunii plătitori, precum și extinderea mecanismului de aprobare a rambursării TVA cu control ulterior, cu o durata maxima de 30 zile la plata.
Viitorul guvern se angajează să nu majoreze taxele și impozitele și să nu introducă unele noi, prevede programul de guvernare prezentat de premierul desemnat, Florin Cîțu. Documentul menționează, însă, "eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale", ceea ce ar presupune o creștere a poverii fiscale în anumite zone, dar fără să furnizeze detalii despre categoriile de venituri vizate. De asemenea, programul de guvernare include și angajamentele obișnuite privind debirocratizarea, susținerea Bursei de Valori București, inclusiv prin listări noi de companii de stat, precum și sprijinirea mediului de afaceri în general.
ANAF a pornit un proiect-pilot prin care încearcă să stimuleze conformarea voluntară a celor care obțin venituri din meditații, dar și a altor persoane fizice, relevă un document analizat de Profit.ro. În funcție de evoluția situației și de riscul fiscal reprezentat, ANAF are în vedere și controale antifraudă în acest domeniu. Meditațiile furnizate de profesori elevilor contra cost reprezintă o activitate independentă.
Piața neagră a țigaretelor se situează în 2020 la o medie anuală de 9,4% din totalul consumului, cel mai mic nivel din ultimii 12 ani, conform companiei Novel Research. Procentul este în scădere semnificativă față de aproape 14%, media înregistrată în 2019. ANAF desfășoară constant acțiuni pentru combaterea traficului ilicit de țigări, inclusiv cu sprijinul marilor companii din domeniu, în contextul în care piața neagră reprezintă o sursă importantă de bani pentru crima organizată, afectează veniturile statului din accize și alte taxe, dar și afacerile firmelor care operează legal, printre care și cele cu fabrici în România. Acest nivel istoric se datorează însă în mare parte unui context special și este de așteptat ca odată cu deschiderea granițelor, si contrabanda să reintre pe un trend crescător, afirmă Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.