Inflația va depăși din nou nu doar ținta, ci și prognoza Băncii Naționale a României, cred analiștii bancari. BCR revizuiește în sus estimarea de inflație pentru finele anului. Din cauza deficitului bugetar și a cererii de consum, economiștii estimează că banca centrală nu va mai tăia dobânda cheie în acest an. Pentru anul viitor, perspectivele inflației sunt încurcate și mai mult de incertitudinile fiscale, adică de așteptatele creșteri de taxe și impozite.
Banca Națională a României a menținut la 6,5% dobânda cheie la ședința din octombrie, ultima în mandatul conducerii, care tocmai a încetat. Deși creșterea economică a încetinit semnificativ, ceea ce teoretic ar fi permis BNR să vină cu încă o scădere de dobânzi, banca centrală a fost mai degrabă precaută. Cum explică banca centrală decizia.
Băncile au transpus în mare parte scăderea dobânzii cheie în dobânzile plătite clienților pentru depozitele la termen. Creditele s-au ieftinit însă mult mai puțin și în august cele acordate populației chiar s-au scumpit.
Excedentul de lichiditate înregistrat de sectorul bancar în raport cu Banca Națională a României a urcat în septembrie, după o scădere în luna precedentă, și se menține la un nivel ridicat din perspectivă istorică, însă sub recordul atins la începutul anului. Banii în exces au dus la scăderea dobânzilor din piață spre nivelul facilității de depozit.
Revolut continuă să crească în mod rapid numărul de clienți în România și ar putea depăși în curând Banca Transilvania la acest capitol. Din decembrie, Revolut va opera în România printr-o sucursală locală, parte din strategia companiei de a deschide sucursale în țările în care operează, explică Antoine Le Nel, directorul responsabil cu creșterea și marketingul, membru în comitetul executiv al companiei. Revolut urmărește să-și crească nu doar portofoliul de conturi, ci și să intre mai adânc în piața creditelor, dominată de băncile tradiționale.