Guvernul a adoptat o nouă schemă de ajutor de stat, pentru eficientizarea energetică a companiilor din România, inclusiv prin construirea de către acestea de centrale de producție de energie regenerabilă proprii, bugetul total al schemei urmând să depășească 410 milioane euro.
Parlamentul a decis, prin votul final al Camerei Deputaților, că sunt nedemne pentru a fi avocat persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de 1 an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni - infracțiune având pedeapsa cu închisoarea de cel puțin 1 an și reprezentând o acțiune contra contra vieții, patrimoniului, înfăptuirii justiției, securității naționale, de corupție, de serviciu, de fals, de genocid, care aduce atingere unor relații privind conviețuirea socială - dacă până la data verificării nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei.
Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a eliminat majorarea cu 25%, de la 1 noiembrie, a indemnizațiilor parlamentarilor, dar a menținut majorarea pentru primari și viceprimari. În acest mod vor fi majorate și salariile personalului din autoritățile locale, care se calculează în funcție de limita salarizării viceprimarului.
Irigațiile vor fi introduse în propunerea de revizuire a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care va fi negociată cu Comisia Europeană, dar la obiectivul de îmbunătățire a infrastructurii și instalațiilor de producere a energiei, mai exact a celei provenite din surse regenerabile. Astfel, guvernanții au în vedere finanțarea din fondurile PNRR a instalării a unor panouri fotovoltaice în arealul canalelor de irigații, cu scopul producerii de energie, relevă un document oficial consultat de Profit.ro.
”Nomazii digitali”, respectiv străinii care lucrează din România pentru o companie din afara țării, vor putea beneficia de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale doar 6 luni, respectiv 183 de zile pe an, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat. În cazul în care locuiesc și muncesc mai mult în România pe parcursul unui an, nomazii digitali vor avea statut de rezident fiscal, iar veniturile acestora vor fi impozitate conform Codului fiscal.