Persoanele care au plătit amendă pentru necompletarea formulatului digital de intrare (PLF) în România vor primi înapoi și integral sumele achitate doar dacă nu au obligații fiscale restante, astfel nu vor primi decât diferența față de amendă sau nu li se vor înapoia banii, după caz, conform procedurii redactate de Guvern. Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului au fost cuprinse inițial între 2.000-3.000 lei, ulterior Guvernul reducând pragul minim al amenzii la 500 lei.
Importurile de sare din Ucraina și Belarus, care acoperau o mare cantitate de sare comercializată în România pentru consumul uman, au fost afectate de invazia Rusiei în țara vecină și de sancțiunile economice impuse Belarusului, care a permis trupelor rusești să atace Kievul de pe teritoriul său. În acest context, Societatea Națională a Sării - Salrom, unicul producător autorizat de sare pe plan național, și-a programat investiții de 90 milioane lei anul acesta, pentru modernizarea fluxurilor de producție și ambalare, în scopul reducerii costurilor de producție și creșterea competitivității sării locale.
Guvernul este de acord cu inițiativa legislativă prin care se propune ca judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații asistenți, care beneficiază de compensația lunară pentru chirie și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe, să poată opta ca suma acordată cu titlu de chirie să poată fi folosită de către aceștia pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. Executivul consideră însă că măsura trebuie să se aplice doar doar contractelor de vânzare - cumpărare încheiate ulterior intrării în vigoare a eventualei noi legi.
Guvernul a pregătit un proiect de lege prin care interzice autorităților și instituțiilor publice, de la nivel central și local, achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse.
Guvernul a pregătit alocarea a aproape 10 milioane lei pentru majorarea salariilor personalului care asigură pilotajul navelor pe sectorul de Dunăre cuprins între rada portului Sulina și Brăila (km 175), având în vedere că piloții efectuează ore suplimentare pentru asigura traficul a circa 400 nave în fiecare lună pe canalul Sulina. Alte aproape 10 milioane lei vor fi alocate pentru dragajul sectorului de Dunăre cuprins între kilometri 610 - 375, afectat de scăderea debitelor și cu riscul de a bloca navigația.