Guvernul a avizat proiectul legislativ, prezentat la inițiere de Profit.ro și adoptat deja de Senat, prin care la vânzarea unui vehicul rutier cu cel mult 8 locuri pe scaune, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, vânzătorul va remite cumpărătorului un certificat ”RAR Auto-Pass” valabil pentru 60 de zile. Proiectul mai prevede și că producătorii de autovehicule vor trebui să informeze Registrul Auto Român cu privire la campaniile de rechemare a vehiculelor cu probleme.
Angajatorul va avea obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul, conform unor modificări aduse Codului Muncii prin vot final în Parlament. Salariatul va avea și dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, cu recuperarea perioadei absentate. Noile reglementări introduc și un model-cadru al contractului individual de muncă, clarifică informațiile obligatorii cuprinse de acesta, dar și condițiile pentru perioada de probă sau pentru ocuparea unui post vacant.
Senatul a eliminat, prin vot, dintr-un proiect legislativ al puterii, obligația ca toate firmele, inclusiv PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, să achite anual o taxă, cuprinsă între 10-100 euro, pentru înscrierea obligatorie în ”Catalogul firmelor”, întocmit de Camera de Comerț și Industrie a României. Conform proiectului, depunerea situațiilor financiare la Ministerul Finanțelor ar fi fost condiționată de înscrierea în acest catalog, dar și de obținerea unui certificat de competență de către un reprezentant legal al firmei, document achitat tot către CCIR.
Vechimea în muncă sau în specialitate va putea fi dovedită cu extrasul generat online din REVISAL și asumat de angajator prin semnătură, document care atestă salariul, vechimea în muncă și în specialitate, conform documentelor deținute de angajator, prevede procedura adoptată de Guvern în acest sens și prezentată anterior de Profit.ro. Sistemul informatic nu e însă gata, urmând a fi implementat prin PNRR, iar extrasul va trebui semnat de angajator.
Senatorii au adoptat o serie de amendamente care prevăd majorarea indemnizațiilor lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite, începând cu 1 noiembrie 2022. Astfel, cuantumul brut al indemnizațiilor, de la președinte la miniștrii, parlamentari și primari, va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.