Ministerul Afacerilor Externe a demarat consultările cu Ministerul de Interne și Ministerul Justiției în vederea modificării legislației cu privire la cetățenii români din diaspora, pentru a simplifica, debirocratiza și facilita o serie de proceduri. Printre aceste măsuri avute în vedere se numără, la emiterea pașapoartelor, eliminarea obligației transcrierii actelor de stare civilă eliberate în UE, alocarea CNP pe baza certificatului de naștere din UE, solicitare de cazier judiciar online sau o singură vizită la consulat. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, speră chiar ca pașapoartele românilor din străinătate să poată fi trimise direct acestora.
În perioada aprilie-iulie, o misiune consulară itinerantă a României în Bangladesh a acordat peste 5.400 de vize de muncă unor cetățeni din această țară. Ministerul Afacerilor Externe are în pregătire o misiune similară în Nepal, iar la ambasada României la New Delhi, India, a fost alocat personal suplimentar pentru acordarea vizelor de muncă.
Guvernul Ciucă pregătește anularea unei hotărâri emise de Guvernul Năstase, prin care se impunea autorităților administrației publice centrale și locale să asigure accesul cetățenilor în spații special amenajate pentru completarea diferitelor solicitări, cât și asigurarea consilierii și informării directe a contribuabililor. Mai mult, primarii vor fi scutiți de o sarcină pe care oricum nu respectau, și anume cea de a comunica fiecărui contribuabil, în scris, principalele activități desfășurate în anul incheiat și obiectivele pentru anul în curs. Guvernul Ciucă își motivează această decizie prin ”sporirea gradului de digitalizare a aparatului administrativ și ca urmare a contextului pandemic din ultimii doi ani”.
Cuantumul venitului minim garantat și cel al alocației pentru susținerea familiei nu vor mai fi calculate prin raportare la Indicele Sociale de Referință (ISR), potrivit unui act normativ pregătit de Guvern și pe fondul inflației care luna aceasta ar putea ajunge deja la 15%. Măsura preconizată de Executiv vine după ce, începând de anul acesta, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației.
Șeful statului a trimis înapoi Parlamentului, pentru reexaminare, ordonanța de urgență a Guvernului prin care s-a stabilit că investițiile străine directe din afara Uniunii Europene sunt avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE - după cum a semnalat Profit.ro la momentul aprobării în Executiv. Șeful statului reclamă, însă, și nu e de acord cu instituirea taxei de examinare plătită de persoanele obligate să depună cerere de autorizare a unei investiții străine, modul de stabilire a taxei, precum și destinația veniturilor generate de aceasta.