Guvernul a încurcat graficul de rambursare a împrumutului acordat de Japonia pentru realizarea liniei de metrou către Aeroportul Henri Coandă, suma totală de rambursat fiind supraevaluată din cauza unei erori în utilizarea ”punctului zecimal”. Partea română și cea japoneză au căzut de acord să efectueze corecturile necesare la rambursarea împrumutului, care a fost acordat în 2010 și tocmai a fost prelungit cu 11 ani, pentru că România nu a reușit să cheltuiască bani decât pe consultanța proiectului.
Statul român ia în calcul implementarea pe plan local a controversatului sistem informatic american de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, inclusiv în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni, ceea ce ar facilita accesul României în programul Visa Waiver, potrivit unui document guvernamental.
Senatorii au adoptat ordonanța de urgență a Guvernului prin care s-a stabilit că investițiile străine directe din afara Uniunii Europene sunt avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE - după cum a semnalat Profit.ro la momentul aprobării în Executiv. În schimb, senatorii au eliminat prevederea, introdusă tot prin ordonanța de Guvern, ca paza președintelui Consiliului Concurenței să fie asigurată de Serviciul de Pază și Protocol (SPP) și propun ca investițiile străine deja realizate să poate fi chiar ”anulate”.
Comenzile clientului vor putea fi preluate telefonic de firmele de taximetri prin dispeceratul clasic, cât și printr-o aplicație tehnologică dedicată exclusiv activității de taximetrie, prevede un proiect legislativ inițiat acum. În schimb, parlamentarii se pregătesc să respingă definitiv un proiect legislativ care propunea ca autoturismele care efectuează transport alternativ, prin intermediul aplicațiilor Uber sau Bolt, să poată circula pe banda special amenajată pentru transportul public în comun, așa cum se întâmplă acum în cazul taximetrelor.
Lucian Heiuș a fost numit președinte al ANAF, decizia fiind semnată astăzi de premierul Nicolae Ciucă, a declarat pentru Profit.ro un reprezentant al Guvernului. Heiuș, fost parlamentar PNL, trece la șefia ANAF de pe poziția de secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Heiuș a fost în trecut în mai multe rânduri aproape de a fi numit la ANAF de către PNL, iar în februarie, la momentul la care precedentul președinte, Mirela Călugăreanu, a fost avizată de către comisiile parlamentare pentru un post la Curtea de Conturi, PNL a dorit să îl numească în funcție cât de rapid.