Polițiștii vor putea conduce o persoană la secție pentru verificări, unde o vor putea reține până la 12 ore în acest scop, conform unui proiect de lege inițiat la propunerea Guvernului Cîțu și adoptat acum de Parlament, prin votul final al Camerei Depuțaților. Obligația poliției de a permite persoanei să părăsească secția este stabilită doar la expirarea celor 12 ore, chiar și în lipsa stabilirii identității acelei persoane.
Certificatul de urbanism emis pentru clădirile noi nerezidențiale, necesar pentru obținerea autorizației de construire, va cuprinde o documentație tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Acest sistem ar trebui să producă minim 30% din consumul propriu total al clădirii, prevede un proiect legislativ avansat de reprezentanții actualei puteri.
Pentru vaccinurile împotriva Covid-19 achiziționate de România în perioada 2020–2022, România a achitat până acum aproape 1,4 miliarde de lei, dar mai are de achitat peste 4,6 miliarde lei constând în facturi restante și doze care urmează a fi livrate în 2022 și 2023.
Termenul maxim pentru plata unei amenzi de circulație va fi stabilit la 60 de zile de la sancționarea contravenientului, iar în cazul neachitării la termen, dreptui unei persoane de a conduce va fi suspendat până în momentui plății, prevede un proiect legislativ inițiat de reprezentanții actualei puteri.
Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat un proiect de lege, prezentat anterior de Profit.ro, care ar urma să facă posibilă restructurarea și chiar conversia în acțiuni a sumelor "acordate, în perioada stării de urgență, cu titlu de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului". Formularea și tratarea unui împrumut similar cu obligațiile fiscale restante acumulate în starea de urgență/alertă sugerează că această prevedere legislativă a fost introdusă cu o țintă precisă.