Guvernul a decis, luni, prin ordonanță, prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici din HORECA, respectiv flexibilizarea condițiilor de accesare a eșalonării la plată de către debitorii aflați în procedura insolvenței. A fost introdusă totodată o nouă obligație de declarare de către notarii publici a tranzacțiilor din transferul dreptului de proprietate.
Locul nașterii titularului va fi eliminat din datele înscrise pe noua carte de identitate simplă și de pe cea electornică, conform unor modificări pregătite în acest sens de autorități. Termenul limităpentru valabilitatea vechilor buletine este prevăzut a fi 03.08.2031, când toți români ar trebui să dețină noile tipuri de buletine. Amprentele vor putea fi înscrise în buletinele digitale după vârsta de 12 ani, iar toate cărțile de identitate electronice vor include obligatoriu amprentele tituralului.
Liberalii pregătesc modificarea legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, astfel încât personalul angajat în instituțiile prefectului să fie trecut din categoria funcțiilor teritoriale în categoria funcțiilor de stat, ceea ce presupune majorarea veniturilor acestora, indică documente oficiale consultate de Profit.ro.
Platformele online vor trebui să indice pentru cumpărători rezultatele căutării cu ”plasări plătite de produse”, iar furnizorii de servicii de e-mail și servicii de rețele sociale vor trebui să ofere contracte utilizarilor, ținând cont de valorificarea datelor cu caracter personal ale clienților. De asemenea, comercianții vor trebui să indice produsele care au o compoziție diferită, ca urmare a unor factori legitimi și obiectivi, față de produsele similiare vândute în alte state din UE. Totodată, termenul de judecată pentru reclamarea a instanță de către consumatori a unor clauze abuzive nu va putea depăși 30 de zile.
Pe fondul parteneriatului dintre Nuclearelectrica și NuScale, în vederea construcției unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR), guvernanții cred că România are potențialul să dezvolte un lanț intern de producție și să devină un hub regional pentru producția și asamblarea componentelor acestui tip de reactoare, indică un document oficial consultat de Profit.ro. Totodată, România ar putea deveni o bază pentru pregătirea operatorilor acestui nou tip de tehnologie în alte state, având în vedere că Nuclearelctrica și NuScale vor dezvolta primul simulator pentru camera de comandă unui reactor modular, în scopul pregătirii noilor generații de ingineri. Sursa citată menționează că ”fiecare centrală NuScale (6 module), 462 MWe” va genera 193 de locuri de muncă permanente și alte câteva mii în construcție și industria aferentă.