Senatul a adoptat luni Programul național de investiții ”Anghel Saligny”, cu finanțare de 50 miliarde lei pentru proiecte ale autorităților locale, fără ca în comisii sau în plen să fi fost adoptate amendamentele propuse de senatorii USR.
Guvernul va suporta din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 decembrie 2021, o indemnizație de 75% din salariul de bază pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului. Măsura a fost adoptată sâmbătă de Executiv printr-o ordonanță de urgență, în contextul creșterii fără precedent a cazurilor de infectare cu coronavirus și pregătirii închiderii sau restrângerii mai multor activități economice.
Guvernul va suporta din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 decembrie 2021, o indemnizație de 75% din salariul de bază pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului. Măsura a fost prevăzută de Executiv într-o ordonanță de urgență discutată în primă lectură miercuri și care urmează a fi aprobată în contextul creșterii fără precedent a cazurilor de infectare cu coronavirus și pregătirii închiderii sau restrângerii mai multor activități economice.
Mai mulți parlamentari PNL, printre care Gheorghe Pecingină, Alina Gorghiu și Bogdan Huțucă, au inițiat un proiect de lege care clarifică regimul fiscal aplicabil indemnizației de detașare transnațională. De asemenea, ANAF nu va putea reîncadra din urmă, pentru perioada 1 iulie 2015 - data intrării în vigoare a legii, sumele de această natură și nu va putea emite decizii de impunere. Sumele stabilite de ANAF și plătite de firme vor trebui restituite. După cum a scris Profit.ro recent, doar în trei luni, ANAF a stabilit firmelor care fac transport rutier de marfă sume suplimentare de plată de circa 300 de milioane de lei.
Guvernul a promis, în forma finală a Planului Național de Redesare și Reziliență convenit cu Comisia Europenă, că va introduce o nouă formulă de calcul atât pentru noii pensionați, cât și pentru pensiile deja în plată, cu obiectivul de a menține cheltuielile publice cu pensiile la 9,4% din PIB. Noul sistem confirmă informațiile transmise în premieră de Profit.ro potrivit cărora Exectivul se angajează să nu mai majoreze pensiile ”ad hoc”, ci să le indexeze conform unui mecanism care să asigure menținerea în limita din PIB menționată. Guvernul Cîțu a mai promis să egalizeze vârsta de pensionare pentru bărbați și femei până în 2035, să ofere stimulente pentru pensionarea mai târzie, să revizuiască sistemul de pensii speciale și să majoreze cota la Pilonul II de pensii administrate privat.