Proprietarii imobilelor monument istoric în cazul cărora autorităților constată că sunt în pericol de prăbușire, distrugere sau alterare semnificativă vor avea termen de un an pentru a efectua lucrări de construcții care să le scoată din pericol, conform unui proiect de lege adoptat de către senatori. În cazul autorizării intervențiilor pentru reducerea riscului seismic sau reabilitarea acestor imobile, va fi suficient un acord al proprietarilor care dețin mai mult de 50% din suprafața construită, iar autorizarea se va face în regim de urgență, mai prevede proiectul.
Senatul, cu votul tuturor partidelor, a aprobat proiectul de lege inițiat de premierul Marcel Ciolacu, în calitate de deputat, prin care propune alocarea anual, începând din 2024, de la bugetul de stat, a unei sume în lei, echivalentă cu 2 milioane euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, mitropolie care este parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, deși nu era scopul proiectului, senatorii, la propunerea PSD, au majorat de la 960.000 la 2 milioane euro anual și sprijinul acordat schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos.
Tariful de pornire în cursă pentru transportul în regim de taxi, care în prezent este egal cu tariful pe kilometru, va putea fi dublu, iar autorizația de taxi va fi atribuită și pentru mașini o vechime de până la 10 ani de la data fabricației, față de 5 ani în prezent, conform unui proiect analizat de Profit.ro. Documentul introduce și posibilitatea folosirii aplicaților online în locul dispeceratului clasic, precum și folosirea unor autovehicule în leasing sau comodat.
Avocații, alături de consilierii în proprietate industrială, vor fi incluși în categoria mandatarilor autorizați pentru procedurile în fața Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), conform unui proiect legisislativ adoptat de senatori.
Dacă anul trecut la 36,5% dintre operatorii economici controlați în domeniul producției și comercializării mierii au fost constatate abateri de către inspectorii pentru protecția consumatorilor, anul acesta, doar în primele 3 luni, 50% dintre firmele verificate au avut abateri de la lege. În același timp, dacă anul trecut 22% din mierea controlată a avut probleme de conformitate, anul acesta, în doar 3 luni, 25% din cantitatea de miere verificată prezenta abateri.