În plus față de fondurile alocate de la buget prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, va exista un program de credite garantate de stat, cu dobândă zero pentru proprietari, în vederea consolidării imobilelor încadrate în clasele de risc seismic I și II, au decis deputații din comisiile de specialitate, urmând să voteze un proiect de lege în acest sens.
Proprietarii de locuințe cu risc seismic consolidate integral cu bani de la stat vor putea să vândă imobilele respective după 5 ani fără nicio obligație de restiuire a sumelor cheltuite de la buget de stat pentru consolidare. Deputații au anulat astfel prevederea actuală din lege privind interdicția vânzării locuințelor timp de 25 de ani, dar aleșii au păstrat restricția de 10 ani în cazul consolidării din fonduri publice pentru spații de altă natură. Dacă decid să vândă în intervalul menționat, totuși, proprietarii vor restitui statului banii aferenți lucrărilor.
Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar a fost schimbat, noile reguli stabilind că salariații în sistemul public își vor putea continua activitatea, cu acordul angajatorului, doar 3 ani peste vârsta standard de pensionare, de 65 ani, caz în care vor primi doar salariu, conform datelor analizate de Profit.ro. Regula se va aplica inclusiv pentru femei, a căror vârstă standard de pensionare este acum 63 de ani. Interdicția cumulului nu se va aplica demnitarilor, iar până la 70 de ani vor putea munci categorii profesionale precum profesori, cercetători, medici, asistenți sociali.
Distribuirea pe internet sau difuzarea în mass-media a conținutului ”de tip deepfake” vor fi interzise fără avertisment vizual sau sonor, în caz contrar urmând a fi oprite de la difuzare de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care va putea dispune în astfel de cazuri amenzi de până la 200.000 lei, potrivit unui proiect legislativ adoptat de către Senat, la inițiativa senatorilor PSD.
Termenele de executare a obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, vor fi reduse drastic, conform unui proiect de lege căruia comisia de specialitate i-a întocmit raport favorabil, urmând a primi votul final în plenul Camerei Deputaților. Conform proiectului, creditorilor le va fi pusă la dispoziție o listă cu bunurile și veniturile instituțiilor în cauză, în vederea recuperării datoriei.