Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, prevede un proiect legislativ promulgat de șeful statului. Obligația va fi aplicată la 3 zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.
Marile firme din străinătate, cu filiale înregistrate în România, vor trebui să își asume derularea contractelor de achiziție publică de valoare ridicată, de peste 5,3 milioane euro, precum cele de construcție a infrastructurii de transporturi, în solidar cu filialele acestora care participă la licitațiile de achiziții publice, prevede un proiect legislativ al actualei puteri.
După ce ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a supus aprobării Guvernului o ordonanță de urgență prin care a exclus de la taxa de 1% din venituri, care alimentează Fondul Cultural Național, majoritatea operatorilor economici din zonele protejate arhitectural, Parlamentul, prin votul final al deputaților, a redus acum contribuția la 0,1%. Taxa, care are scopul de a contribui la conservarea zonelor construite protejate și a monumentelor istorice aferente, fusese inițial stabilită la 2%, dar tot Parlamentul a micșorat-o chiar anul trecut la 1%, pentru ca în cele din urmă să o ducă spre zero.
Avizele și autorizațiile de funcționare vor fi emise fără termen de valabilitate pentru activitatea desfășurată în structuri de vânzare cu sediu fix de către firmele din domeniul comerțului public și prestărilor de servicii, inclusiv de alimentație publică, dacă nu apar modificări care să afecteze aceste documente sau actele depuse pentru avize nu au expirat. Astfel, operatorul economic nu va mai obligat să reînnoiască anual acordul sau autorizația de funcționare, prevede un proiect legislativ adoptat de către Senat.
Deși comisiile juridică și pentru buget ale senatorilor avizaseră noi condiții de exonerare de la restituirea a primelor de stat încasate nelegal până în 2016 de către clienții băncilor de locuințe, la votul din plenul Senatului PSD și UDMR s-au abținut de la a vota raportul comisiilor, astfel că proiectul va fi transmis ca respins Camerei Deputaților, care îi va decide soarta.