Organigrama viitoarei Agenții Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor, care va funcționa în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prevede 250 posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Din numărul maxim de posturi, 76 vor fi destinate rețelei de reprezentare economică externă iar acestor angajați li se vor acorda, pe perioada trimiterii în străinătate, grade diplomatice. Agenția va avea un sediu pe 3 etaje în nordul Capitalei și va dispune de 125 de autovehicule, prevede actul de înființare a noii instituții, consultat de Profit.ro.
Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență, pe care l-a amânat timpo de câteva săptămâni pentru a-l modifica, prin care completează acte normative în domeniul pensiilor de stat administrate private. Printre altele, ordonanța stabilește un procent de 3% în situația în care statul român are dețineri sau participații în cadrul entităților de private equity, respectiv 5% în cazul în care fondurile de investiții private de capital în care se investește sunt finanțate atât din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și ale statului român. Administratorii vor avea obligația de de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.
Depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise va fi sancționată de la 9 la 20 puncte-amendă și complementar cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru180 de zile, iar la repetarea faptei în decurs de 6 luni, perioada va fi majorată cu încă 30 de zile. În plus, pentru depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise se va aplica complementar reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului timp de 6 luni, iar dacă în această perioadă este identificat în trafic autovehiculul cu certificat de înmatriculare reținut, agentul constatator dispune sancțiunea contravențională complementară a confiscării autovehiculului.
Străinii care au intrat legal pe teritoriul României, și cărora le-a expirat permisul unic vor putea solicita un nou permis unic, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a unei noi legi adoptate acum de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Solicitarea va putea fi realizată dacă încetarea raportului de muncă al străinului a fost înregistrată cu cel mult 18 luni înaintea datei de intrare în vigoare a noii legi.
Deși prevederile legale, datând încă din 2016, nu sunt aplicate în ceea ce privește depunerea online a cererilor pentru obținerea cazierului judiciar, iar secțiile de poliție nu acceptă cererile online, Senatul a adoptat un proiect legislativ care reglementează eliberarea obligatorie și în format digital a cazierului, iar acum proiectul a primit votul final al Camerei Deputaților. După cum a anunțat Profit.ro, deputații au prelungit însă, la solicitarea Poliției, de la 3 luni la 6 luni perioda în care va trebui implementat sistemul, după promulgarea noii legi. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne ar fi dorit, de altfel, să prelungească pe termen nedefinit situația actuală.