Taxa de examinare instituită de Parlament pentru investitorii străini din afara Uniunii Europene a fost eliminată dintr-un proiect de lege, prin votul senatorilor, la cererea președintelui Iohannis. În acest scop, șeful statului trimisese înapoi, în luna iulie, Parlamentului, pentru reexaminare, ordonanța de urgență a Guvernului prin care a fost stabilit că investițiile străine directe din afara Uniunii Europene sunt avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE - după cum a semnalat Profit.ro la momentul aprobării în Executiv.
Orice formă de comunicare comercială audiovizuală, ca și orice formă de publicitate, inclusiv prin publicitate stradală, pentru cazinouri, jocuri de noroc, pariuri ar urma să fie interzisă, după modelul interdicției actuale pentru țigări și alte produse din tutun, precum și pentru țigarete electronice și flacoane de reumplere.
Primarii de sectoare ai municipiului București precum și primarii municipiilor reședință de județ vor primi și ei informații din domeniul securității naționale, mai puțin de la SIE, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al senatorilor și susținerea PSD, PNL și USR, potrivit unui proiect de lege promulgat de șeful statului. Din argumentația proiectului nu reiese foarte clar însă care ar fi motivul pentru care primarii ar trebui să primească astfel de informații, conform analizei Profit.ro.
Universitățile care au parteneriate în derulare cu Institute Confucius sau alte entități finanțate de Partidul Comunist Chinez nu vor mai beneficia de finanțarea cercetării științifice universitare de bugetul de stat sau de fonduri externe ne/rambursabile, prevede un proiect inițiat de deputatul liberal Pavel Popescu și susținut de mai mulți colegi de partid ai săi. Măsura ar afecta cinci universități de stat, dintre care patru găzduiesc sedii ale institutului. Liberalul afirmă că institutele Confucius ar reprezenta ”amenințări la adresa securității naționale a României”.
Proiectul de lege care interzice autorităților și instituțiilor publice, de la nivel central și local, achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse va fi aplicat tuturor rețelelor și sistemelor informatice care gestionează informații clasificate, deținute atât de persoane juridice de drept public, cât și de drept privat, potrivit unui amendament adoptat prin vot final de Parlament. Amendamentul a fost propus chiar de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în calitate de deputat și, conform ințiatorului, are în vedere rețele și sisteme informatice din domeniul securității industriale.