Numărul minim de angajați pentru constituirea unui sindicat va fi micșorat de la 15 la 10, iar pragurile de reprezentativitate pentru sindicate și patronate vor fi reduse, prevede o nouă Lege a dialogului social, care a fost adoptată de Parlament, prin vot final în Camera Deputaților. Noua lege, care mai trebuie promulgată de șeful statului, instituie noi reguli privind negocierea contractelor colectivă de muncă, modul de reprerezentare în negocieri, dar și noi forme de declanșare a unui conflict de muncă, precum grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului sau greva de solidaritate cu angajați din alte companii.
Firmele vor avea obligația de arhivare și păstrare a registrelor și documentelor contabile, inclusiv rapoartele fiscale de închidere zilnică, și a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice timp de 5 ani, față de 10 ani cât stabilește legea acum, conform unui proiect legislativ susținut de partidele de guvernământ și adoptat de plenul Senatului.
Proiectul de lege care interzice autorităților și instituțiilor publice, de la nivel central și local, achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse va fi aplicat tuturor rețelelor și sistemelor informatice care gestionează informații clasificate, deținute atât de persoane juridice de drept public, cât și de drept privat, potrivit unui amendament adus legii chiar de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în calitate de deputat. Conform ințiatorului, e vorba de rețele și sisteme informatice din domeniul securității industriale.
Fabrica de zahăr Luduș ar putea fi încadrată în categoria firmelor în dificultate și ar putea beneficia astfel de ajutor de stat pentru salvare și/sau restructurare din partea Guvernului, care analizează acordarea ajutorului. Acordarea ajutorului trebuie să fie condiționată de punerea în aplicare a planului de restructurare, care trebuie aprobat de Comisia Europeană, cât și de o contribuție de circa 50% la costurile de restructurare din resursele proprii ale ale acționarilor sau ale creditorilor fabricii.
Regia Autonomă "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) va închiria și vinde imobilele pe care le administrează la prețuri care vor include o cotă de profit de minimum 10%, și nu de cel mult 10%, cum stabilește legea acum. Doar în cazul clădirilor atribuite, contra cost, cu destinația de sediu către ministere, autorități și instituții publice centrale și locale, cota de profit va fi de maximum 10%, prevede o ordonanță de urgență prezentată anterior de Profit.ro și adoptată acum de Guvern.