O comisie în care, alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară, vor fi principalii actori de pe piața asigurărilor va pregăti modificarea de substanță a Legii actuale pentru asigurarea obligatorie a locuinței, a declarat, pentru Profit.ro, Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF responsabil de sectorul asigurări. Operațiunea urmărește creșterea numărului de locuințe asigurate obligatoriu împotriva “riscurilor catastrofice identificate la nivel național”.
Raluca Țintoiu, fost CEO al NN Pensii România, în prezent ocupanta unei poziții în cadrul companiei mamă, NN Group, a contestat în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a o amenda cu 100.000 de lei și retragerea autorizării pentru poziția de director al administratorului de fond de pensii, potrivit surselor Profit.ro. Anterior, o contestație depusă de Țintoiu la ASF fusese respinsă.
Banca Națională a României discută cu băncile posibilitatea de a limita gradul de îndatorare al populației, pe un model care a mai fost aplicat până în 2007 de BNR, a anunțat, la o conferință, Florian Neagu, directorul Direcției Stabilitate Financiară a instituției. Surse Profit.ro arată că BNR țintește un prag maxim al gradului de îndatorare de 35-40% pentru creditele de consum, aceasta fiind una dintre variantele analizate.
În câteva cuvinte aceasta este strategia aplicată, mai ales de la începutul acestui an, de firmele de asigurare din România, majoritatea membre ale unor grupuri internaționale mari și, în unele cazuri, chiar prestigioase.
În acest moment, societățile de asigurare din România se află în imposibilitatea tehnică de a modifica tarifele practicate pentru RCA, linia de asigurare care le aduce cel puțin 50% din venituri. Această situație este generată de modificarea legislației în domeniu, concomitent cu apariția unor neconcordanțe între Legea RCA și norma emisă de ASF în completarea actului legislativ.