Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut insolvența AIK Energy România SRL, după ce Fiscul din Marea Britanie obținuse cu circa o lună și jumătate înainte intrarea în lichidare a companiei sale mamă din UK, AIK Energy International Ltd. Grupul AIK ajunsese la un moment dat o adevărată vedetă a pieței de trading și furnizare de gaze naturale și energie electrică din România, fiind cel mai mare importator local de gaze și furnizorul de curent electric și gaze cu cele mai atractive oferte pentru populație.
Un trader de energie electrică din Serbia controlat de un jucător major de profil din România, înființat în martie anul trecut și cu licență de operare acordată de reglementatorul pieței din țara vecină în iulie, s-a clasat în 2022 pe locul 5 în topul celor mai mari profituri raportate de companiile sârbe, după ce a activat mai puțin de jumătate de an, cu 2 angajați, fiind depășit la câștiguri doar de giganți precum NIS Gazpromneft sau Telekom Srbija, fiecare cu zeci de mii de salariați.
Documentele proiectului de lege a bugetului de stat pe 2024 adoptat de Guvern joi noapte și trimis vineri Parlamentului, analizate de Profit.ro, prevăd o alocare de 1 miliard de lei pentru plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori doar la Ministerul Energiei, nu și la Ministerul Muncii.
În 2023, potrivit execuției bugetare preliminare, din contribuțiile la Fondul de Tranziție Energetică, suprataxa impusă producătorilor și traderilor, statul a încasat 9,7 miliarde lei, iar compensațiile plătite furnizorilor s-au ridicat la valoarea totală de 10,23 miliarde lei, din care 4,35 miliarde lei pentru consumul populației și 5,88 miliarde lei pentru cel al clienților noncasnici.
Între timp, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca de anul viitor, pentru solicitările noi, să taie subvenția pentru panouri fotovoltaice la jumătate, de la 20.000 la 10.000 lei/beneficiar.