Prețul motorinei a crescut în ultima săptămână cu 30-40 de bani/l, în timp ce cel al benzinei cu cel mult 10 bani/l, după scumpirile combustibililor Diesel efectuate duminică la de OMV Petrom, cu 8 bani/l, și Lukoil, cu 5 bani/l. În a doua jumătate a lunii martie țițeiul Brent, de referință pe piața eurpeană, s-a apreciat cu 23%, de la nivelul de 97 de dolari/baril înregisrat pe 16 martie, acesta ajungând în prezent la 119,2 dolari/baril.
MOL a majorat în noaptea de vineri spre sâmbătă prețul benzinei cu 10 bani/l, și pe cel al motorinei cu 7 bani/l, iar Lukoil a scumpit doar motorina cu 6 bani. Liderul pieței, OMV Petrom a luat o pauză, după scumpirea cu 10 bani/l de vineri a ambilor carburanți.
Christina Verchere, CEO-ul celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a încasat în 2021 aproximativ 2 milioane de euro, doar o cincime din sumă reprezentând salariul de bază, de 414 mii euro.
Posibilitatea, mai mult sau mai puțin îndepărtată, de interzicere sau limitare a importurilor de gaze rusești de către UE, anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin privind plata gazelor în ruble și reglementarea prețurilor pentru consumatorii casnici și CET-urilor au condus la majorarea prețului gazelor cu livrare în luna aprilie cu 30,6% în numai 2 zile. Actualele prețuri de pe BRM, de peste 600 de lei/MWh sunt de peste 3 ori peste cel plafonat de guvern pentru clienții casnici, de 200 de lei/MWh și de aproximativ 2,5 ori peste cel plafonat pentru consumatorii non-casnici, de 250 lei/MWh.
Exporturile de petrol kazah prin terminalul de la Novorosisk al conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC), prin care Rompetrol importă țițeiul prelucrat în rafinăriile Petromidia și Vega, vor fi reluate parțial vineri, una dintre cele trei platforme de încărcare urmând a deveni funcțională, a declarat ministrul kazah al Energiei, Bolat Akchulakov, citat de Reuters.