Volatilitatea ridicată a petrolului de pe piețele internaționale pare a se fi transmis și în prețul la pompă practicat în stațiile din România, care se concurează în ieftiniri și scumpiri haotice. Astfel, MOL a ieftinit joi seara benzina cu 6 bani/l după ce cu nici 24 de ore în urmă o scumpise cu 4 bani/l, iar OMV Petrom a majorat joi la prânz prețul benzinei din cele mai ieftine stații ale sale cu 3 bani/l după ce cu mai puțin de 12 ore în urmă îl micșorase cu 6 bani/l.
Prețul gazului cu livrare în ziua următoare, vineri, a crescut cu aproximativ 100 de lei/MWh sau 20,5%. la 573 lei/MWh, în ziua în care președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care toate „țările neprietenoase”, printre care figurează și România, care cumpără gaz din Rusia trebuia să plăteasă în ruble. Numai că aprecierea gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a efectuat înaintea anunțului președintelui rus și are mai mult de-a face cu rezervările capacităților de import pentru luna aprilie.
Guvernul ucrainean a solicitat asigurătorilor maritimi internaționali să înceteze toate raporturile comerciale cu transportatorii, prin intermediul cărora Rusia exportă petrol, gaze lichefiate și cărbune, într-o încercare de a intensifica presiunea exercitată asupra regimului Putin, informează Bloomberg.
OMV Petrom, liderul pieței autohtone de carburanți, a ieftinit joi benzina cu 6 bani pe litru, transferând în prețul la pompă scăderea cotațiilor țițeiului Brent din ultima săptămână, așa cum anticipa Profit.ro.
Dependența redusă de gazul rusesc și, implicit, impactul diminuat al solicitării Kremlinul de efectuare a plății gazelor în ruble au făcut ca prețurile pe piața autohtonă să nu se aprecieze miercuri, precum cele de pe celelalte piețe europene, în urma activării de către Germania a primei faze a planului de urgență destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale.