În primele zile ale lunii aprilie, una dintre companiile prin care Gazprom exporta gaze în România, Imex Oil Limited Nicosia Sucursala București, nu a mai importat gaze, în timp ce cealaltă, WIEE România SRL, și-a redus de aproximativ 2,5 ori cantitatea de gaze livrată, de la peste 2,5 milioane mc/zi la aproximativ un milion mc/zi, susțin surse din piața de gaze contactate de Profit.ro.
WIEE România SRL, compania care va fi gestionată de statul german, în urma preluării de către acesta a Gazprom Germania, a fost de departe cel mai mare importator de gaze în România în luna martie, având rezervată o capacitate lunară de peste 50% în cele 2 puncte de interconectare prin care intră gazele rusești în România.
Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia (MGD), cel mai avansat proiect nou de extracție de gaze din Marea Neagră românească, a decis să își urmeze opțiunile existente pentru rezolvarea problemei legii offshore și să trimită autorităților de la București o notificare privind intenția sa de a iniția o procedură de arbitraj împotriva statului român la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) de la Paris. Motivul: deși se apropie de momentul începerii producției de gaze din Proiectul MGD, BSOG nu a văzut încă un proiect de modificare publicat pentru dezbatere publică, a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul companiei, Mark Beacom.
Raportul dezechilibrat dintre cererea și oferta de motorină de pe piața europeană și de pe cea locală a făcut ca diferența de preț dintre un litru de combustibil diesel și unul de benzină să se dubleze în ultimele 2 săptămâni, de la 30 de bani la aproape 60 de bani. În ultima săptămână, majoritatea companiilor comerciante au ieftinit benzina și au scumpit motorina.
România va avea vineri cel mai redus preț mediu zilnic al energiei electrice din întreaga Europă, de 95,5 de euro/MWh, de 3,3 ori mai mic decât cel din Franța, de 317,5 euro/MWh și de 1,7 ori mai redus decât ce din Germania, de 160 euro/MWh. Explicația: începând de joi seara, producția de energie eoliană se situează la un nivel extrem de ridicat, fiind cea mai importantă sursă de generare de electricitate.