Numărul britanicilor care se consideră victimele unor forme de sclavie modernă este în prezent mai mare decât oricând, un sfert din sesizările primite de angajații din sistemul național de protecție împotriva sclaviei moderne din Regatul Unit venind de la cetățeni britanici. Sunt urmați de albanezi și vietnamezi, autoritățile constatând că aceștia locuiesc, de obicei, în condiții improprii și fiind obligați să muncească multe ore pentru salarii foarte mici, transmite Sky News.
Guvernul a bugetat banii necesari achitării datoriilor către furnizorii de electricitate și gaze făcute ca urmare a efectuării cu întârziere a plăților compensatorii în baza schemei de plafonare a prețurilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, care a adăugat că, deși nu este încă gata, viitoarea schemă va proteja consumatorii vulnerabili.
Cei doi mari producători de energie controlați în proporție de peste 80% de statul român, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, vor acoperi 21,3% din consumul de energie al Republicii Moldova din luna februarie, semnând, în acest sens, contracte bilaterale cu trader-ul de stat de la Chișinău, Energocom, la prețul reglementat din România, de 400 de lei/MWh.
Azerbaidjanul, considerat o alternativă la aprovizionarea cu gaz rusesc cel puțin a Europei de sud-est, și-a majorat cu aproape 10% livrările către Bătrânul Continent în 2024, ajungând la 12,9 milioane de metri cubi (mc). O mică parte din acest volum a ajuns și în România, probabil chiar și în Republica Moldova.
Deși stă cu ochii și pe gazele românești din Marea Neagră, de care s-a declarat interesată, consumul Ungariei de gaze rusești a atins un nivel record. Potrivit ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, în 2024 Ungaria a importat un volum record de gaze naturale din Federația Rusă, 7,6 miliarde metri cubi, prin gazoductul TurkStream.