Reprezentanții Uniunii Europene (UE) analizează opțiunea reluării achizițiilor de gaze rusești prin gazoducte, componentă a unei posibile reglementări a războiului din Ucraina, susține Financial Times. Potrivit informației “pe surse” publicată de FT, printre susținătorii propunerii se reprezentații Germaniei și Ungariei, iar printre opozanții ei, state membre estice, printre care probabil și România, dat fiind faptul că este cel mai puțin dependent stat european de importul de gaze.
Singura reprezentantă la acest moment a României în fotbalul european, FCSB, are un nou acționar majoritar, George Becali cedându-și toate acțiunile fiicei sale mai mari, Theodora Becali Mincu, relevă datele analizate de Profit.ro.
România a fost principalul furnizor de motorină al Ucrainei în 2024, cu un export de 1,98 milioane tone, o creștere de 34% față de anul precedent. Diesel-ul furnizat din terminalele din România nu a fost produs intern, precum benzina exportată în Ucraina, ci majoritar importat, România fiind la rândul său importator net de motorină, și nu exportator net, cum este în cazul benzinei.
Gigantul american Chevron Corp. intenționează să construiască centrale electrice pe gaz în apropierea centrele de date, o mișcare care îi va permite să nu rateze cererea în creștere de energie electrică pentru inteligența artificială (AI).
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, au vândut în 2024, prin contracte bilaterale, energie Republicii Moldova la un preț de două ori mai redus decât cel achitat de Chișinău pentru energia spot cumpărată de pe OPCOM, relevă datele analizate de Profit.ro.