Prețul gazelor cu livrare în ziua de luni a ajuns la 245 lei/MWh, cel mai înalt nivel al ultimelor 20 de luni, în condițiile în care, pe cea mai importantă piață regională. cea austriacă CEGH, prețul unui MWh se apropie de 50 de euro/MWh în urma deciziei Gazprom de a nu mai furniza gaze grupului OMV, principal acționar al celei mai importante companii de hidrocarburi autohtone, OMV Petrom.
România și Polonia sunt principalele state furnizoare de benzină pe piața ucraineană în acest an, ca și anul trecut, de altfel. Noutatea însă este că, în 2024, câte o companie din fiecare țară a acaparat piața.
Exportul de gaze rusești în Europa, dar nu numai, a primit joi o nouă lovitură din partea administrației americane, care a decis sancționarea Gazprombank, brațul financiar al gigantului rus Gazprom și instituția care gestionează plățile “în ruble” ale clienților străini.
Rompetrol a fost marele câștigător al majorării cererii de carburanți retail cu 5% la nivel național, crescându-și vânzările cu 8% în primele 9 luni ale acestui an. Liderul pieței, OMV Petrom a raportat o creștere a vânzărilor puțin sub media pieței, în timp ce MOL una de o treime din cea a cererii interne, relevă date analizate de Profit.ro.
Conducerea Romgaz, cel mai important producător de gaze autohton, se așteaptă ca abia în a doua jumătate a anului viitor să înceapă producția comercială a noii centrale de 430 MW de la Iernut, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020.