Motorina a sărit de pragul de 7,5 lei/l în majoritatea stațiilor de alimentare din capitală, singura rețea importantă care comercializa luni combustibil diesel la un preț inferior fiind cea operată de rușii de la Lukoil (31 de stații), în care luni dimineață putea fi achiziționat la prețuri cuprinse între 7,43 și 7,46 lei/l. Prețurile din 41 din cele 42 de benzinării Petrom din București au depășit în prima zi a săptămânii pragul de 7,5 lei/l, în urma deciziei liderului pieței de a scumpi cu 5 bani/l atât benzina, cât și motorina, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV (20 stații în capitală).
România a înregistrat în luna iunie unele dintre cele mai reduse prețuri medii zilnice spot la energie electrică din Europa, cu excepția statelor scandinave și Marii Britanii, prețul de pe piața autohtonă, operată de OPCOM, situându-se cu aproape 10 euro/MWh sub cel din Germania, cea mai importantă piață europeană, relevă datele analizate de Profit.ro. Producția în creștere și consumul în scădere, atât la nivel național, cât și regional, au contribuit la această evoluție.
Cea mai mare companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a exportat în luna august peste 18,4 mii de tone de benzină în Ucraina, ceea ce reprezintă mai mult de o pătrime din importurile efectuate de companiile din statul vecin luna trecută. Astfel, potrivit presei de specialitate de la Kiev, OMV Petrom își păstrează poziția de lider în topul furnizorilor străini de benzină pe piața ucraineană.
Cea mai mare companie de gaze autohtonă, și, totodată, producătoare de energie electrică, Romgaz, a decis ca, începând din 2023, să achiziționeze certificatele emisii de gaze cu efect de seră (CO2) în cursul anului curent, și nu în anul următor, precum făcea până în prezent, în contextul în care are de recuperat de la statul român aproape 100 de milioane lei, reprezentând costuri cu certificatele CO2, în urma introducerii mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice la preț reglementat de 450 lei/MWh.
Companiile maghiare au importat în luna iunie peste 2 TWh de gaze din România, un volum record, în timp ce exporturile către companiile românești au scăzut la doar 84 GWh, cel mai redus nivel din ultimul an. O cantitate mai redusă a fost înregistrată ultima dată în septembrie 2022, relevă date analizate de Profit.ro.