Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, și-a redus producția de hidrocarburi în trimestrul al treilea cu 3,1% comparativ cu același trimestru al anului trecut, păstrând relativ neschimbat nivelul acesteia raportat la cel din trimestrul precedent, la 113,5 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi.
Umplerea depozitelor de înmagazinare gaze autohtone încă din prima parte a lunii octombrie și gradul ridicat de înmagazinare din Ungaria au înjumătățit importurile de gaze efectuate de România via Bulgaria începând cu această lună.
Presiunea pe prețurile carburanților s-ar putea accentua în perioada următoare ca urmare a publicării de către Serviciul secret de securitate ucrainean (SBU) a unei liste cu 32 de porturi, terminale și depozite implicate în furnizarea de motorină de proveniență rusă în Ucraina. Lista nu cuprinde niciun port sau terminal din România, pe ea însă apar astfel de facilități din Republica Moldova, Bulgaria și Turcia, ceea ce face ca România să fie una dintre puținele surse sudice disponibile “nealterate” pentru importatorii ucraineni.
Europa se află, înaintea acestei ierni, într-o situație mult mai bună decât cea în care s-a aflat anul trecut, piața liberă fiind cea care a condus la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și la un grad record de umplere a depozitelor, susține Alfred Stern, șeful grupului austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom.
Majoritatea marilor distribuitori de carburanți au efectuat sâmbătă una dintre cele mai mari ieftiniri a carburanților din ultima perioadă, liderul pieței, OMV Petrom, reducând prețul atât al benzinei, cât și al motorinei cu câte 10 bani/l. Și concurenții de la MOL și Lukoil au redus sâmbătă prețul combustibililor.