O companie condusă de un fost director al RosUkrEnergo, unicul importator de gaze rusești în Ucraina până în 2009, și în care activează fostul manager de logistică de aprovizionare și trader senior la Gazprom Schweiz a avut în acest an o evoluție spectaculoasă pe piața autohtonă a importurilor de gaze, ajungând în 3 luni al doilea mare importator din România, după OMV Petrom.
Volumele de gaze care tranzitează România s-au redus considerabil de la 1 septembrie, importurile aproape înjumătățindu-se, în timp ce exporturile au coborât cu aproximativ o treime. Ca urmare a acestei evoluții, România a redevenit exportator net de gaze, cu un flux exterior de aproximativ 10 GWh/zi, echivalentul a 4% din producția internă curentă.
Șoferii bucureșteni mai pot cumpăra motorină standard mai ieftină de 7,5 lei/l doar în stațiile Lukoil și Petrom și în câte 2 stații Rompetrol și Mol, în urma scumpirii combustibilului diesel efectuată în ultimele 24 de ore de principalele companii distribuitoare.
Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a scumpit marți motorina cu 5 bani/l, păstrând același preț la benzină, după o perioadă de aproape 2 săptămâni de relativă acalmie. Comparativ cu prtețurile de pe 17 august, dieselul este cu 5 bani/l mai scump, în timp ce benzina cu un ban pe litru mai ieftină.
Prețul orar al energiei electrice a atins luni un record al acestei veri, de 1900,55 lei/MWh, depășindu-l pe precedentul, înregistrat pentru energia livrată vineri, de 1900 lei/MWh. Prețul mediu zilnic al energiei spot din România va fi marți cel mai mare din Europa, cu excepția celui din Grecia, cu aproape 50 de euro/MWh peste cel Franța și 35 de euro/MWh peste cel din Germania.