Senatul a adoptat, în plen, un proiect legislativ care se prevede eliminarea cotei de impozit pe dividende aplicată fondurilor de pensii administrate privat și fondurilor de pensii facultative.
Ministerul Finanțelor anticipează un avans al datoriei publice de 95,5 miliarde de lei în acest an, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor disponibile. Suma cu care ar urma să crească datoria, calculată conform metodologiei UE, este cea mai mare cu excepția anului de pandemie 2020, când statul a avut un deficit record, determinat de măsurile luate pentru sprijinirea economiei, printre care posibilitatea dată contribuabililor să amâne plata taxelor.
Guvernul a ajuns la un acord cu reprezentanții băncilor ca acestea să nu majoreze comisioanele peste nivelurile actuale. De asemenea, acordul prevede ca la depunerile de numerar (cash), comisioanele să fie zero, fără plafon. Potrivit surselor, băncile care au luat decizii de creștere a comisioanelor discutate acum de Guvern cu reprezentanții băncilor, ar urma să revină asupra deciziilor.
Începând de astăzi, 5 noiembrie, ies de sub incidența Legii prevenirii mai multe contravenții, care ar urma să fie sancționate direct cu amenzi, fără ca autoritatea de control să fie obligată să solicite anterior conformarea și să emită un plan de remediere. Astfel, fapte precum refuzul comercianților de a accepta plata cu cardul, neînmânarea bonului fiscal clientului și neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume, precum și orice informații în legătură cu impozitele, taxele, contribuțiile, bunurile și veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora, vor fi direct amendate.
Împrumuturile contractate de către Guvern au trecut de 174 miliarde de lei pentru primele zece luni din acest an, în contextul în care necesarul brut de împrumut a fost majorat la început de octombrie de la 160 miliarde lei (anunțat la început de an) la 180 de miliarde de lei, pentru a acoperi un deficit bugetar mai mare decât a fost anticipat. Din cele 174 miliarde, însă, 13 miliarde de lei sunt finanțări luate de stat cu termene de plată tot în cursul acestui an, inclusiv prin vânzarea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei cu maturitate de numai două luni, relevă date analizate de Profit.ro. Fără cele 13 miliarde de lei, sumele atrase de către stat se ridică la 161 miliarde de lei.