Bugetul a înregistrat un deficit, suma cu care cheltuielile depășesc veniturile, de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB, în primele nouă luni ale anului 2023, față de deficitul de 41,7 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB aferent primelor nouă luni ale anului 2022. Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni deficitul bugetar. Guvernul încearcă să țină cheltuielile sub control, în contextul unor venituri semnificativ sub program, și a renunțat să mai facă vreo rectificare bugetară anul acesta, rectificare care ar fi fost negativă.
O comisie a Senatului a adoptat un amendament pentru aborgarea majorării salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor. Salariile unui număr semnificativ de angajați din ANAF și Finanțe ar trebui să crească, după ce Guvernul a adoptat la început de octombrie o ordonanță care, printre altele, prevede egalizarea tuturor salariilor la nivelul unor remunerații mai ridicate aflate în plată după ce unii angajați au câștigat în trecut în instanță drepturi salariale suplimentare. De asemenea, amendamente votate de aceeași comisie ar elimina o serie de măsuri din ordonanță pentru controlul cheltuielilor și achizițiilor autorităților locale de către Ministerul Finanțelor, inclusiv prin intermediul ANAF.
Un proiect-pilot în cadrul căruia Antifrauda și Poliția au desfășurat controale comune în București-Ilfov pentru verificarea obligațiilor de înregistrare în sistemul eTransport, prin care sunt monitorizate în prezent transporturile de bunuri cu risc fiscal, a fost extins la nivel național, potrivit informațiilor Profit.ro. Unul dintre motivele acestei colaborări este capacitatea mult mai ridicată a Poliției de a verifica transportatorii în trafic.
Guvernul ia în calcul să nu mai efectueze în acest an o rectificare bugetară, o premieră având în vedere că era și singura programată pentru 2023, și să regleze situația prin Fondul de rezervă. Informația, inițial disponibilă din surse guvernamentale, a fost confirmată pentru Profit.ro de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Fondurile de pensii din România au o expunere echivalentă cu 90 de milioane de euro pe obligațiunile emise de către Banca Internațională de Investiții (BII), una dintre cele două bănci legate de Rusia la care România a fost acționar până recent, în timp ce fondurile mutuale și companiile de asigurări dețin titluri de 40 milioane euro, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.